Het medicijn metformine zorgt ervoor dat de lever minder bloedsuiker aanmaakt. Daarnaast verhoogt metformine de insulinegevoeligheid van de spieren. Hierdoor kan je lichaam beter suiker opnemen en zal de bloedsuiker dalen.

Bij gezonde mensen zorgt insuline ervoor dat suiker (glucose) uit het bloed wordt opgenomen in de cellen. Bij mensen met diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op de insuline en blijft het suiker in het bloed. Hierdoor krijgen zij een te hoge bloedsuiker, dus een te hoge bloedglucosewaarde. Dit kan schadelijk zijn voor bijvoorbeeld de ogen, het hart en de nieren.

Wat doet metformine?

Het medicijn metformine zorgt ervoor dat de lever minder bloedsuiker aanmaakt, en de bloedglucose in het lichaam dus lager blijft. Daarnaast maakt metformine de spieren gevoeliger voor insuline. Hierdoor kan het lichaam beter suikers opnemen en daalt de bloedsuiker. Wanneer iemand na de diagnose metformine gaat gebruiken, verdwijnen de diabetesverschijnselen zoals dorst, vaak moeten plassen en een droge mond meestal binnen een paar dagen.

Het voordeel van metformine is dat het de hele dag werkt, dus niet alleen wanneer je net gegeten hebt.

Bijwerkingen van metformine

Bij gebruik kunnen mensen last krijgen van misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en verlies van eetlust. Als je erg misselijk wordt van metformine, kan het helpen om het medicijn in te nemen bij de maaltijd.

Relatie met vitamine B12-tekort

Er lijkt een verband te bestaan tussen langdurig gebruik van metformine en vitamine B12-tekort. De symptomen van een vitamine B12-tekort lijken erg op de bijwerkingen van het medicijn metformine (gebrek aan eetlust, bleek zien, slap en moe gevoel, diarree, gewichtsverlies). Daarom wordt bij deze klachten vaak ten onrechte gedacht dat het door de metformine komt.

Juist doordat de symptomen van een B12- tekort niet opvallen bij diabetes en de bijwerkingen van de metformine, is het belangrijk om te controleren op vitamine B12- tekort. Dit kan via de huisarts of praktijkondersteuner waar je onder behandeling bent.

Dosering

De juiste hoeveelheid medicijnen is voor iedereen weer anders, en kan ook veranderen wanneer er iets verandert in je gewicht, voedingspatroon of hoeveel je beweegt. Let dus op het voorschrift van de huisarts, en overleg altijd eerst voordat je bijvoorbeeld veel minder koolhydraten gaat eten, of wilt beginnen met sporten of meer bewegen. Er zijn twee soorten tabletten: tabletten die bijna meteen gaan werken (met directe afgifte) en tabletten die geleidelijk in het lichaam komen (langzamere afgifte, glucient).

Tabletten met directe afgifte

Over het algemeen geldt dat de dosering wordt gehouden op twee- tot driemaal daags, tijdens of na de maaltijden. Met een maximale dosering van 3 gram per dag. Lees meer over het gebruik van dit geneesmiddel op apotheek.nl.

Tabletten met langzamere afgifte (glucient)

Deze tabletten worden vaak eenmaal daags ingenomen bij de avondmaaltijd, met een maximale dosering van 2 gram per dag. Het kan ook zijn dat deze tabletten worden voorgeschreven voor tweemaal daags, bij het ontbijt en de avondmaaltijd. Als ze niet genoeg werken, wordt overgestapt naar de tabletten met directe afgifte.

Metformine en gewicht

Metformine verhoogt niet de aanmaak van insuline. Daarom is er geen risico op hypo’s (te lage bloedsuiker). Ook neemt je gewicht niet toe door metformine. Integendeel, veel mensen vallen een beetje af bij metforminegebruik. Metformine onderdrukt de eetlust en is daarom vaak de eerste keus bij mensen met overgewicht.

Merknamen

Metformine zit in de volgende producten met de merknamen: Metformine, Glucovance, Competact, Janumet, Eucreas, Jentadueto, Synjardy, Xigduo, Glucient, Segluromet en Velmetia.

Lees meer over medicijnen bij diabetes.