Remissie door bewegen bijvoorbeeld door vaak wandelen en een gezonde voeding

Remissie heet de situatie wanneer mensen met diabetes type 2 langere tijd normale bloedsuikers hebben zonder dat ze medicijnen nodig hebben. Als mensen met diabetes type 2 door gezonder te eten gewicht verliezen en meer gaan bewegen worden hun bloedsuikers vaak beter en soms zelfs weer normaal. 

Door gewichtsverlies of bij een maagverkleining is het mogelijk dat mensen met diabetes type 2 zonder medicijnen langere tijd een normale bloedsuiker hebben. Dit noemen artsen remissie. 

Hoe lang duurt remissie? 

Remissie kan lang duren als het gewichtsverlies behouden blijft.  Echter, als iemand met diabetes type 2 in remissie na verloop van tijd weer aankomt, zullen zijn bloedsuikers weer stijgen en kunnen medicijnen weer nodig zijn. Remissie betekent dus niet een definitieve genezing van diabetes type 2.

Controles blijven nodig

Bij remissie van diabetes type 2 blijven controles door de arts nodig. Terugval (recidief) van de diabetes kan optreden, als mensen weer in gewicht aankomen, of bij andere gezondheidsklachten. Ook is het niet uitgesloten dat er complicaties van diabetes optreden, zoals hart- en vaatziekten en oogproblemen. Door de remissie is het risico op deze complicaties minder, maar nog wel aanwezig. Ook door de periode van diabetes die voorafging aan de remissie. Het is wel mogelijk dat bij langdurige remissie van diabetes type 2 de controles minder vaak nodig zijn.

Leestip: Kun je genezen van diabetes?

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Foto: Anetlanda / Shutterstock.com