Fabels en mis­verstanden over diabetes

Over diabetes bestaan veel misverstanden. Begrijpelijk, want het is een onzichtbare ziekte met bovendien een onhandige andere naam: suikerziekte. Dat roept natuurlijk vragen op en leidt tot allerlei fabels. Enkele veelvoorkomende misverstanden op een rij!

Van veel snoepen krijg je diabetes

Van alleen veel suiker eten krijg je niet zomaar diabetes. Door andere oorzaken gaat er in het lichaam wat mis. De alvleesklier maakt niet meer genoeg insuline. Of het lichaam reageert niet meer op insuline. Toch is het beter om niet veel te snoepen. Want in snoep zitten meestal veel vetten en calorieën. Daarvan kun je overgewicht krijgen, en dat verhoogt wel je kans op diabetes type 2.

Mensen met diabetes mogen geen suiker

Mensen met diabetes mogen suiker eten, maar liefst met mate. Van suiker stijgt je bloedsuiker snel en er zitten geen nuttige voedingsstoffen in. Het lichaam maakt overigens ook bloedsuiker van ander voedsel (bijvoorbeeld melk, brood, aardappelen). Het is niet nodig om suikervrije koekjes en gebak te kopen. Suikervrije frisdrank kan wel handig zijn.

Meer over gezond eten met diabetes 

Zware diabetes of een beetje diabetes

Je hebt diabetes of je hebt het niet. Maar ieder mens met diabetes is anders, met een behandeling op maat. Er zijn mensen die een paar keer per dag insuline moeten spuiten omdat hun lichaam geen insuline meer maakt. Andere mensen hebben nog wel insuline, maar te weinig of het lichaam reageert er niet meer goed op. Zij krijgen meestal tabletten zodat de alvleesklier meer insuline maakt, of zodat hun lichaam weer beter reageert op insuline.

Alleen oude mensen krijgen diabetes

Steeds meer mensen van alle leeftijden krijgen diabetes. Vooral diabetes type 2, die samenhangt met te weinig bewegen en overgewicht. Er zijn in Amerika zelfs al kleuters die diabetes type 2 hebben! Maar ook steeds meer kinderen krijgen diabetes type 1. Wetenschappers onderzoeken hoe dat komt.

Diabetes is besmettelijk

Je kunt niet door contact met iemand anders diabetes krijgen. Diabetes is geen infectieziekte die door bacteriën, virussen of lichamelijk contact kan worden overgedragen. Ook niet via borstvoeding. Diabetes is een 'technisch' probleem dat ontstaat door oorzaken binnen het eigen lichaam.