Wat is diabetes

6 misverstanden over diabetes

‘Eigen schuld dikke bult’, of ‘je kind heeft zeker te veel gesnoept’. Veel mensen met diabetes krijgen te maken met misverstanden over diabetes.  

In het kort  

  • Van snoepen krijg je niet zomaar diabetes.
  • Mensen met diabetes hoeven niet verplicht suikervrij te eten.
  • Diabetes gaat niet over door afvallen, sporten en medicijnen. 
  • ‘Een beetje’ diabetes, ‘lichte’ of ‘zware’ diabetes bestaan niet. 

Veel onbegrip rond diabetes 

Diabetes is een ingewikkelde ziekte, die moeilijk is uit te leggen. Er zijn veel verschillende soorten diabetes. En ieder persoon met diabetes is uniek. Het is dus logisch dat de meeste mensen weinig weten over diabetes. Maar het is voor mensen met diabetes vervelend als anderen toch een mening over hen hebben. Of over hun kind met diabetes. Zeker als die mening niet klopt.

Misverstand 1: ‘Van veel snoepen krijg je diabetes’  

Je krijgt niet zomaar diabetes van suiker. In je lichaam gaat iets mis door andere oorzaken. Maar in snoep en snacks zitten meestal veel calorieën. Hiervan kun je te zwaar worden (= overgewicht), en dat maakt de kans op diabetes type 2 groter. Zeker als je erfelijke aanleg hebt voor diabetes. Goed om te weten: diabetes type 2 komt ook voor bij mensen met een normaal gewicht, die gezond leven. Overgewicht is ook geen oorzaak bij het ontstaan van diabetes type 1.  

Misverstand 2: ‘Met diabetes mag je geen suiker’  

Iemand met diabetes hoeft niet suikervrij te eten. De bloedsuiker blijft ook niet vanzelf goed als je geen suiker binnenkrijgt. Want het lichaam maakt bloedsuiker ook uit bijvoorbeeld melk, brood en aardappelen. Hierin zitten koolhydraten, die na het eten veranderen in glucose. Suiker is soms zelfs hard nodig, om snel een lage bloedglucose (hypo) op te lossen. Je kunt wel zelf voor voeding kiezen met minder suiker en andere koolhydraten. Dan is de bloedsuikerspiegel makkelijker te regelen.

Misverstand 3: ‘Als je afvalt of sport, gaat je diabetes over’

Diabetes gaat niet zomaar over als je gewicht verliest of meer gaat sporten. Het kan gebeuren dat iemand met diabetes type 2 hierdoor minder of geen medicijnen meer nodig heeft. Maar dat is lang niet voor iedereen zo. Toch zijn bewegen en een gezond gewicht goed voor de gezondheid. Mensen met diabetes houden hun bloedsuiker dan vaak beter onder controle. Ze blijven ook gezonder, ondanks hun diabetes.

Misverstand 4: ‘Kinderen krijgen diabetes type 1, en oude mensen diabetes type 2’

Er zijn verschillende vormen van diabetes, en die kun je op alle leeftijden krijgen. Het is waar dat diabetes type 1 vaak ontstaat bij kinderen en jongeren. Maar diabetes type 1 kun je ook op latere leeftijd krijgen. Het woord ‘jeugddiabetes’ voor diabetes type 1 klopt dus niet helemaal. Ook het woord ‘ouderdomssuiker’ voor diabetes type 2 klopt niet meer. Want steeds meer jonge volwassenen krijgen diabetes type 2. Er zijn ook kinderen en jongeren met diabetes type 2.

Bekijk de video op https://api.diabetes.nl/oembed?url=https%3A%2F%2Fvimeo.com%2F831768634%3Fshare%3Dcopy&signature=eb4d539cfb6f1690dfd9ef26de317cd0af09928c7cd0d5300415791077a5923b

Misverstand 5: ‘Je kunt een beetje, licht, erg of zwaar diabetes hebben’

Diabetes heb je, of je hebt het niet. Er bestaat geen beetje diabetes, en ook geen lichte, zware, of erge diabetes. Maar ieder mens met diabetes is anders, en heeft een persoonlijke behandeling. Sommigen spuiten meerdere keren per dag insuline omdat hun lichaam geen insuline meer maakt. Anderen hebben nog wel insuline, maar te weinig. Of het lichaam reageert er niet meer goed op. Zij krijgen meestal tabletten. Maar diabetes geeft voor iedereen dezelfde risico’s voor de gezondheid.

Misverstand 6: ‘Door medicijnen of insuline heb je geen last meer van diabetes’

Je behandelt zelf diabetes, met insuline of tabletten. Dat kan ingewikkeld zijn, zeker voor mensen met diabetes type 1. Want zij moeten hun dosis insuline precies afstemmen op hoeveel koolhydraten ze binnenkrijgen. En het lichaam reageert soms anders dan je verwacht. Want de bloedsuiker hangt ook samen met bijvoorbeeld slapen, sporten, stress en zelfs het weer. De ene persoon kan de bloedsuiker makkelijker in evenwicht houden dan de ander. Maar zelfs als het goed gaat, kost dat vaak moeite. Dat zien andere mensen niet altijd.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Arianne van Bon - internist-endocrinoloog, Rijnstate Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 27 februari 2023

Lees meer over Over diabetes

Volgend artikel