Foto van een schaal met fruit en groenten

Het is niet altijd bekend hoe diabetes (suikerziekte) ontstaat. Wat de oorzaak is van diabetes verschilt per soort diabetes. De oorzaken van diabetes type 2 zijn anders dan de oorzaken van diabetes type 1.

De oorzaken van diabetes type 1 zijn niet goed bekend. Voor diabetes type 2 zijn de oorzaken wel beter bekend.

Oorzaken diabetes type 2

Diabetes type 2 heeft verschillende oorzaken. Een belangrijke oorzaak van diabetes type 2 is overgewicht en het hebben van te veel buikvet. Andere oorzaken zijn ouder worden, ongezonde voeding, weinig lichaamsbeweging en roken. Ook kan erfelijkheid een rol spelen in het ontstaan van diabetes type 2.

Om het ontstaan van diabetes type 2 nog beter te begrijpen is onderzoek nodig, daarom steunt het Diabetes Fonds onderzoek naar de oorzaken van diabetes.

Oorzaken diabetes type 1

Over de oorzaken van diabetes type 1 is weinig bekend. Het ontstaan van diabetes type 1 begint waarschijnlijk met aanleg voor diabetes type 1, ook zonder diabetes in de familie. Ook kan de omgeving een rol spelen. Sommige virussen of bepaalde voeding voor of na de geboorte zijn mogelijke oorzaken van diabetes type 1. Misschien speelt ook de darmflora een rol in het ontstaan van diabetes type 1.

Maar om de oorzaken van diabetes type 1 te achterhalen is meer onderzoek nodig. Wanneer we de oorzaak weten, dan kunnen we diabetes type 1 uiteindelijk voorkomen en beter behandelen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Foto: Chinnapong / Shutterstock.com