Body Mass Index (BMI)

Body Mass Index wordt vaak afgekort tot BMI. Het is een maat voor de verhouding tussen je gewicht en je lengte. De BMI geeft een schatting van het gezondheidsrisico van je gewicht in relatie tot je lengte. 

BMI formule

Je berekent je BMI door je gewicht (in kilogram) te delen door je lengte (in meters) in het kwadraat. Dat klinkt ingewikkeld, maar je kunt je BMI gemakkelijk vaststellen met deze BMI-Meter. Je kunt de BMI berekenen voor kinderen en volwassenen van 2 tot en met 70 jaar. 

Wat betekent je BMI?

 BMI  Betekent
 Lager dan 18,5 Ondergewicht (te laag gewicht)
 18,5 tot 24,9 Gezond gewicht
 25  tot 30 Overgewicht
 Hoger dan 30 Ernstig overgewicht (obesitas)

BMI en diabetes

Met overgewicht heb je een hoger risico op diabetes type 2. Naast overgewicht spelen ook andere factoren een rol zoals erfelijkheid, leefstijl en dergelijke. Wil je meer weten over je risico op diabetes type 2? Doe dan de gratis diabetes-test.

Wil je weten hoe het staat met jouw gezondheidsrisico op diabetes type 2, hart- en vaatziekte en nierziekten? Je kunt al vanaf  € 9,95 meedoen aan de Persoonlijke Gezondheidscheck

Gezondheidsrisico inschatten met BMI

Voor volwassenen met een afkomst van Zuid-Azië of een Afrikaans land ten zuiden van de Sahara gelden andere adviezen bij de BMI. Dat heeft te maken met een andere lichaamsbouw en daardoor het risico op ziekten. Bij deze groepen is het al verstandig om bij een BMI van 23 of hoger af te vallen.

Middelomtrek

De BMI is niet de enige maat die iets zegt over je gezondheid. Het is belangrijk om te weten waar je lichaamsvet zit. Vet in en rondom de buik is niet goed voor je gezondheid en verhoogt de kans op o.a. hart- en vaatziekten en diabetes.

Je meet je middelomtrek tussen de onderkant van de onderste rib en de bovenkant van het bekken.

Wat betekent je middelomtrek?

Vrouwen Mannen Betekent
kleiner dan 68 cm kleiner dan 79 cm Ondergewicht (te laag gewicht)
68 tot 80 cm 79 tot 94 cm Gezond gewicht
80 tot 88 cm 94 tot 102 cm Overgewicht
groter dan 88 cm groter dan 102 cm Ernstig overgewicht (obesitas)

Geven je BMI en middelomtrek een andere uitkomst? Houd dan de uitkomst van je middelomtrek aan. De middelomtrek houdt rekening met het extra gezondheidsrisico van buikvet. Buikvet is slechter voor je gezondheid dan vet op de heupen of billen.

Heb jij overgewicht?

Het is verstandig om gewicht te verliezen. Zo verklein je het risico op gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2. Wij adviseren om dit onder begeleiding van een diëtist te doen.

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!