Foto Cholesterol - LDL Shutterstock

Cholesterol is een belangrijke stof voor het lichaam. Het is een bouwstof voor lichaamscellen. Er is goed cholesterol, HDL, en slecht cholesterol, LDL.

Cholesterol wordt vooral door je lever aangemaakt. De bijnieren en darmen maken ook cholesterol, maar minder. De rest van je cholesterol komt rechtstreeks uit voeding. Cholesterol is een belangrijke bouwstof voor lichaamscellen. Maar cholesterol is ook nodig voor de aanmaak van gal en vitamine D.

Twee soorten cholesterol: HDL en LDL

Er zijn twee soorten cholesterol. Het goede HDL-cholesterol ruimt slechte vetdeeltjes in de bloedvaten op. Het slechte LDL-cholesterol blijft plakken aan de wanden van de bloedvaten. Daarom wordt bij bloedonderzoek gekeken naar verschillende soorten vetstoffen in het bloed. Naast de twee soorten cholesterol wordt ook gekeken naar het gehalte van ‘triglyceriden’.

Verhoogd cholesterolgehalte

Als je LDL-cholesterol te hoog is, heb je meer risico op een hartinfarct. Van HDL-cholesterol denken we dat het beschermt tegen hart- en vaatziekten, maar dat is nog niet goed bewezen.

Als er te veel cholesterol in gal zit, kan het ‘neerslaan’ en aan elkaar gaan plakken. Zo ontstaan galstenen. In de westerse landen komt 80% van de galstenen door cholesterol.

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!