Eilandjes van Langerhans

In de alvleesklier wordt insuline gemaakt. De cellen die insuline maken, zitten bij elkaar in groepjes: de eilandjes van Langerhans. 

Eilandjes van Langerhans heten zo omdat ze in 1869 zijn ontdekt door de Duitse wetenschapper Paul Langerhans. Door de microscoop lijken ze op eilanden van bovenaf gezien, vandaar de naam eilandjes. Sindsdien hebben we veel geleerd over de eilandjes van Langerhans. Bij mensen met diabetes type 1 valt het afweersysteem de eilandjes aan. Die raken daardoor zwaar beschadigd. De insulineproducerende bètacellen zijn grotendeels vernietigd en maken dus geen insuline meer aan.

Transplantatie van eilandjes van Langerhans

Wetenschappers zijn hard op zoek naar manieren om mensen met diabetes type 1 nieuwe eilandjes te geven. Dat kan nu soms al via transplantatie van eilandjes van Langerhans.

Nieuwe ontdekkingen over de eilandjes van Langerhans

Nog maar kort geleden is ontdekt dat de eilandjes van Langerhans er bij mensen met diabetes type 1 verschillend uitzien. De meeste mensen met diabetes type 1 hebben wel nog bètacellen, maar het zijn er minder. Sommige bètacellen zijn in een soort slaapstand en andere bètacellen zijn onherkenbaar veranderd en maken geen insuline meer aan.