Honeymoonfase

Wie diabetes type 1 krijgt, begint meteen met insuline spuiten. Vaak volgt al snel een periode waarin minder insuline nodig is. Het is dan eenvoudiger om de bloedsuiker te regelen. Dit heet de honeymoonfase (wittebroodsweken). Het lijkt dan even bijna alsof het wel meevalt met de diabetes, maar dat is helaas tijdelijk.

Na de honeymoonfase

De honeymoonfase is er doordat de alvleesklier een tot twee jaar het begin van diabetes type 1 nog wel wat insuline aanmaakt. Na deze periode zijn de insulineproducerende cellen uitgeschakeld door de eigen afweer. Het lichaam maakt dan vrijwel geen eigen insuline meer aan en heeft weer meer insuline nodig. De honeymoonfase is voor iedereen met diabetes type 1 verschillend.

Nieuwe therapieën om cellen te laten overleven

Onderzoekers proberen de resterende insulineproducerende cellen te laten overleven. Met verschillende therapieën willen ze het restje cellen dat er na diagnose nog is, in leven te houden. De huidige therapieën, die nog worden onderzocht, hebben de honeymoonfase iets weten te rekken. Hiermee kunnen ze diabetes type 1 nog een tijd afremmen. Maar nog steeds is op de langere termijn niet te voorkomen dat het afweersysteem ook die laatste cellen platlegt. Nieuwe therapieën om diabetes af te remmen zijn overigens nog niet beschikbaar.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.