Foto man in de supermarkt die groenten uitzoekt

Gezond leven helpt om diabetes type 2 te voorkomen. Letten op je voeding, meer bewegen en voldoende ontspannen en slapen zijn belangrijk voor je gezondheid. Hierdoor voel je je fysiek en mentaal fitter en werk ja aan een gezond gewicht. Gezond leven lukt niet altijd in je eentje. Gelukkig zijn er mogelijkheden om gerichte begeleiding te krijgen.

Je kunt diverse cursussen volgen waarbij je wordt begeleid om gezonder te leven en het vol te houden. Wil je aan een cursus meedoen? Je huisarts kan je helpen om een cursus te vinden die bij je past en bij jou in de buurt wordt gehouden. Wil je geen cursus volgen, maar wel meer bewegen en gezonder eten? Dan kan je terecht bij een diëtist of fysiotherapeut.

Overzicht gecombineerde leefstijlinterventies

De cursussen hieronder die je helpen om gezonder te leven worden ook wel ‘Gecombineerde Leefstijl Interventies’ genoemd, afgekort met GLI. De hier genoemde GLI’s voldoen aan regels voor succesvol en effectief werken aan gezondheid. Ze zijn met literatuur onderbouwd of in onderzoek is aangetoond dat ze werken. Daarom staan ze in een overzicht van het RIVM, het Loket Gezond Leven. Een aantal cursussen wordt vergoed door de basisverzekering.

Cursussen om diabetes type 2 te voorkomen

Cool

Voor wie: volwassenen met overgewicht die een risico lopen op diabetes type 2 of hart- en vaatziekten te krijgen en/of mensen met ernstig overgewicht.
Het doel: een leefstijlcoach begeleidt je om gezonder te leven. Dit betekent meer bewegen, gezonder eten en goed slapen en ontspannen. Je krijgt tips en informatie in groepsbijeenkomsten en persoonlijke gesprekken. Samen met de leefstijlcoach ga je stap voor stap gezonder leven en bekijk je wat voor jou werkt om dit volhouden. Hierdoor verlies je gewicht en blijf je fit.
Dit ga je doen: samen met een leefstijlcoach stel je doelen om gezonder te gaan leven. Daarna krijg je in groepsbijeenkomsten en persoonlijke gesprekken met de leefstijlcoach informatie en oefeningen om gezonder te eten, meer te bewegen en goed te slapen en ontspannen. Tijdens het programma bekijken jullie samen of de doelen zijn bereikt. Waar nodig passen jullie de doelen aan of stellen jullie weer nieuwe doelen.
Met wie: onder begeleiding van een leefstijlcoach, in groepsbijeenkomsten en alleen.
Duur cursus: twee jaar, eerst acht maanden een basisprogramma, daarna een onderhoudsprogramma.
Meer informatie: je huisarts kan je voor Cool doorverwijzen naar een leefstijlcoach in jouw omgeving. Kijk voor meer informatie op de website van Cool.
Kosten: deelname aan Cool wordt vergoed door de basisverzekering als de huisarts je verwijst.

Beweegkuur

Voor wie: volwassenen met overgewicht die een risico lopen om diabetes type 2 of hart- en vaatziekten te krijgen en/of mensen met ernstig overgewicht.
Het doel: gewicht verliezen en gezonder worden door onder begeleiding gezonder te eten, meer te bewegen en dit vol te houden.
Dit ga je doen: het programma heeft drie onderdelen: beweging, voeding en coaching. De fysiotherapeut begeleidt je bij het bewegen. In het voedingsdeel leer je tijdens groepsbijeenkomsten en persoonlijke gesprekken over gezonde voeding en gezonder eten. Een coach begeleidt je bij gezonder leven en hoe je dat kunt volhouden.
Met wie: deels in groepen en deels alleen, onder begeleiding van een leefstijlcoach, fysiotherapeut en diëtist.
Duur cursus: twee jaar. Het eerste jaar is een begeleidingsfase en het tweede jaar een onderhoudsfase.
Meer informatie: je huisarts kan je doorverwijzen naar de Beweegkuur. Kijk voor meer informatie op de website van Beweegkuur.
Kosten: deelname aan de Beweegkuur wordt vergoed door de basisverzekering als de huisarts je verwijst.

SLIMMER

Voor wie: volwassenen met overgewicht en risico op diabetes type 2 of hart- en vaatziekten en/of mensen met ernstig overgewicht.
Het doel: eet- en beweegpatroon verbeteren om gewicht te verliezen en het risico op diabetes type 2 te verminderen.
Dit ga je doen: onder begeleiding leer je gezonder te eten, meer te bewegen en hoe je deze gezonde leefstijl vasthoudt. Je krijgt in individuele gesprekken en groepsbijeenkomsten begeleiding van een diëtist, fysiotherapeut/oefentherapeut en leefstijlcoach.
Duur cursus: een intensief programma van 6 maanden met daarna een onderhoudsprogramma van 18 maanden. Tijdens het onderhoudsprogramma begeleidt de leefstijlcoach je om zelf te blijven bewegen en gezond te eten.
Meer informatie: vraag om een verwijzing bij je huisarts. Kijk voor meer informatie op de website van SLIMMER
Kosten: deelname aan SLIMMER wordt vergoed door de basisverzekering als de huisarts je verwijst.

Samen Sportief in Beweging (SSiB)

Voor wie: volwassenen met overgewicht en risico op diabetes type 2 of hart- en vaatziekten en/of mensen met ernstig overgewicht. 
Het doel: gewicht verliezen, waardoor de kans op chronische ziektes zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2 afneemt. 
Dit ga je doen: Je start met een intake bij de leefstijlcoach om samen je doelen op te stellen. Daarna start de basiscursus van 8 weken met begeleiding door een fysiotherapeut/oefentherapeut (2x per week) en door de diëtist (1x per week). Na 3 weken maak je kennis met sportaanbieders uit de buurt. De laatste weken van de basiscursus beweeg je op locatie van de verschillende sportaanbieders. Na de basiscursus zijn er in het eerste en in het tweede jaar individuele gesprekken en groepsbijeenkomsten met de leefstijlcoach die je ondersteunt om het gezonder leven vol te houden. 
Duur cursus: 2 jaar
Meer informatie: vraag om een verwijzing bij je huisarts. Op de website van Samen Sportief in Beweging vind je een aparte gedeelte voor deelnemers. Ook is er een overzicht met locaties waar leefstijlcoaches werkzaam zijn.
Kosten: samen sportief in beweging wordt vergoed vanuit de basisverzekering bij een verwijzing via de huisarts.

Diabetes voorkomen

Je kunt diabetes type 2 voor een deel voorkomen. Bekijk de tips en adviezen.

Je kunt diabetes type 2 voor een deel voorkomen. Bekijk de tips en adviezen.

Foto: Gorodenkoff / Shutterstock.com