Kun je diabetes voorkomen?

Diabetes is lang niet altijd te voorkomen. Nooit bij diabetes type 1. Maar vaak wel bij de meest voorkomende vorm van diabetes, diabetes type 2. Laat je gezondheid niet afpakken! Met genoeg bewegen, verstandig eten, niet roken en een gezond gewicht kom je al ver. Je kunt je risico tot de de helft verkleinen.

In beweging blijven is heel belangrijk. Het liefst elke dag minstens een half uur. Hiervoor hoef je niet persé naar de sportschool of het sportveld, je kunt ook  gaan wandelen of fietsen Je hoeft niet een half uur aan één stuk te bewegen, het kan ook in delen van 10 minuten. Pas het bewegen in je dagelijkse leven in: ga op de fiets naar je werk of de winkel, neem de trap in plaats van de lift. Zo is het gemakkelijker vol te houden. Ook als je al diabetes hebt, is bewegen belangrijk. Door beweging blijft je bloedsuiker stabieler.

>Meer over bewegen om diabetes type 2 te voorkomen

Gezond eten

Eet gevarieerd en met mate, snoep zo min mogelijk en vermijd suikerrijke dranken en vruchtensappen. Eet voldoende fruit, veel groente, kies voor volkorenproducten, mager en onbewerkt vlees en gebruik weinig zout. Gebruik bij het bakken onverzadigde vetten als olie en vloeibare margarine. 

> Meer over gezond eten om diabetes type 2 te voorkomen

Stoppen met roken

Iedereen weet dat roken ongezond is, en stoppen is niet gemakkelijk. Maar roken vergroot de kans op diabetes type 2 enorm: met 30 tot 40%.

> Over stoppen met roken en diabetes

Gezond gewicht

Ook een gezond gewicht is belangrijk. Bij overgewicht krijgt het lichaam vaak moeite om de bloedsuiker in balans te houden. Want het reageert dan minder goed op insuline. Dat kan leiden tot diabetes type 2.

Iets afvallen helpt al

Het goede nieuws: de kans op diabetes type 2 wordt al meteen kleiner als je afvalt. Zelfs bij een paar kilo.

>Meer over een gezond gewicht om diabetes type 2 te voorkomen

Diabetes type 1 niet te voorkomen

Deze vorm van diabetes komt door je eigen afweersysteem. Dat vergist zich, en we weten nog niet wat we daartegen kunnen doen. Daar gebeurt natuurlijk veel onderzoek naar, zodat we in de toekomst diabetes type 1 kunnen voorkomen.

Diabetes voorkomen

Je kunt diabetes type 2 voor een deel voorkomen. Bekijk de tips en adviezen.

Je kunt diabetes type 2 voor een deel voorkomen. Bekijk de tips en adviezen.