Kun je diabetes voorkomen?

Diabetes is lang niet altijd te voorkomen. Bij diabetes type 1 is het pech en is er niets aan te doen. Maar diabetes type 2 is vaak wel deels te voorkomen met een gezonde leefstijl. Eet gezond, beweeg voldoende, vermijd stress, slaap voldoende en stop met roken. Hiermee kun je het risico op diabetes type 2 tot de helft verkleinen.

Een gezond eetpatroon is gevarieerd. Denk daarbij aan producten zoals groenten, fruit, volkoren graanproducten, zuivel, peulvruchten, vlees, vis of vegetarisch. Vermijd of nuttig zo min mogelijk suiker zoals snoep, suikerrijke dranken en vruchtensappen. En het is verstandig om weinig tot geen zout te nuttigen en kies voor producten met onverzadigde vetten zoals olijfolie.

> Meer over gezond eten om diabetes type 2 te voorkomen

Beweeg voldoende

Voldoende bewegen is heel belangrijk. Het algemene advies voor volwassenen is om 2½ uur per week matig intensief te bewegen, dat geldt ook voor mensen met diabetes. Je hoeft niet persé naar de sportschool of het sportveld, je kunt ook  gaan wandelen of fietsen.  Verspreid het bewegen over meerdere dagen. En het advies is om twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen, zoals krachttraining, hardlopen, voetbal of tennis. Traplopen, het bed opmaken en zware boodschappen tillen vallen ook onder 'spier- en botversterkende activiteiten'.

> Meer over bewegen om diabetes type 2 te voorkomen

Vermijd stress en slaap voldoende

Ontspannen helpt tegen stress en als je ontspannen bent, is de kans groter dat je lekker en voldoende slaapt. Te weinig slaap en te veel stress is niet goed voor je bloedsuiker, dus daarom is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Want op langere termijn vergroot dit de kans op diabetes type 2.

Stoppen met roken

Iedereen weet dat roken ongezond is, en stoppen is niet gemakkelijk. Maar roken vergroot de kans op diabetes type 2 enorm: met 30 tot 40%.

> Over stoppen met roken en diabetes

Gezond gewicht

Het gevolg van een gezonde leefstijl is vaak een gezond gewicht. Dit is belangrijk. Bij overgewicht heeft het lichaam namelijk moeite om de bloedsuiker in balans te houden, want het reageert minder goed op insuline. Dat kan uiteindelijk leiden tot diabetes type 2. Het goede nieuws is dat de kans op diabetes type 2 meteen kleiner wordt als je afvalt. Zelfs al bij een paar kilo.

> Meer over een gezond gewicht om diabetes type 2 te voorkomen

Diabetes voorkomen

Je kunt diabetes type 2 voor een deel voorkomen. Bekijk de tips en adviezen.

Je kunt diabetes type 2 voor een deel voorkomen. Bekijk de tips en adviezen.