Diabetes en ramadan

Als je meedoet aan de ramadan mag je alleen na zonsondergang en voor zonsopgang eten en drinken. Hoe doe je dat als je diabetes hebt?

Overleg met je (huis)arts

Heb je diabetes type 1, of heb je diabetes type 2 met complicaties? Dan heb je een vrijstelling van de ramadan. Het is dan namelijk beter om niet mee toe doen aan de ramadan vanwege een grotere kans op ernstige hypo's of complicaties door het vasten. Wil je ondanks de gezondheidsrisico’s toch meedoen aan de ramadan? Overleg dan eerst goed met je behandelend arts over het (eventueel) aanpassen van je medicatie.

Heb je diabetes type 2 zonder complicaties en wil je meedoen met de ramadan? Overleg dit dan ook altijd met je (huis)arts. Hij/zij geeft je advies over het aanpassen van je medicijnen of insuline, zodat je bloedsuiker niet te hoog of te laag wordt.

Meet regelmatig je bloedsuikerwaarden om te checken of deze goed is. Doe dit ook als je je niet goed voelt. Heb je klachten of vragen, neem dan contact op met je (huis)arts.

Waar moet je met diabetes tijdens de ramadan op letten?

Drink 's ochtends voor zonsopgang veel water of thee zonder suiker. Geen zoete dranken zoals vruchtensappen of frisdrank, omdat die zorgen voor een hoge bloedsuiker.

Verdeel het eten goed tussen iftar en de suhoor (tussen zonsondergang en -opgang). Daarnaast is het belangrijk om niet te veel koolhydraten (en suiker) te eten, wees daarom matig met producten zoals brood, rijst, couscous, pasta en zoete producten. Neem hiervan 1 portie per maaltijd en neem daarnaast lekker veel groenten. Probeer tussen zonsondergang en zonsopgang drie maaltijden te eten. Hieronder zie je een voorbeeld.

Iftar (direct na zonsondergang)
Een kom soep, een klein stukje volkorenbrood en één dadel. Is de soep dik gebonden, neem hier dan geen volkorenbrood of pannenkoek bij.

Daarna een maaltijd met veel verse groenten (de helft van het bord is bedekt met groente), een kleine portie bonen, bulgur of pasta (een kwart van het bord) en een stukje kip, vis of vlees.

Tarawih (middernacht)
Één stuk fruit, een klein handje ongezouten noten en twee crackers met kaas. Eventueel met een schaaltje rauwkost.

Suhoor (voor zonsopgang)
Twee sneetjes volkorenbrood met olie of kaas, 1 gekookt eitje en weer een schaaltje rauwkost. Eventueel met nog een schaaltje yoghurt.

Kies de juiste hoeveelheden

Zorg er bij je maaltijd voor dat je kiest voor de juiste hoeveelheden. Verdeel daarom je bord in vier gelijke delen en vul ten minste de helft van je bord met verse (rauwe) groenten. Een kwart met zetmeelrijke producten zoals aardappel, rijst, pasta, brood en nog eens een kwart met een portie kip, vis of vlees.

Kies voor gezond

Tijdens de ramadan eet men vaak veel zoete producten. Als je diabetes hebt zijn dit soort producten niet zo gezond, want daar gaat je bloedsuiker snel van omhoog.

Kies het liefst voor:

  • Producten zonder (veel) suiker en met veel gezonde voedingsvezels.
  • Volkorenproducten zoals volkorenbrood of zilvervliesrijst in plaats van wit (zoet)brood, croissants of witte rijst.
  • Vers fruit in plaats van gedroogd fruit.
  • Dranken zonder suiker zoals water, koffie en thee in plaats van vruchtensap of frisdrank. Wil je toch een glaasje frisdrank drinken? Kies dan voor een light of zero variant.

Wil je toch een dadel of een stukje baklava eten? Kies dan voor een klein stukje in plaats van twee (of meer). Heb je moeite om je in te houden, dan is het misschien makkelijker om deze helemaal te laten staan of eerst een groot glas water te drinken en dan je keuze nog eens te overwegen.

Lekkere recepten voor ramadan

Eier­muffins met aubergine en olijven

Eier­muffins met aubergine en olijven
Kh0,6 g
Kcal49
Vet3,4 g
Recept

Tajine

Tajine
Kh31,8 g
Kcal763
Vet45,4 g
Recept

Groentesalade met tomatendressing

Groentesalade met tomatendressing
Kh15,3 g
Kcal238
Vet15,2 g
Recept

Gevulde wijnbladeren (sarma)

Gevulde wijnbladeren (sarma)
Kh23,4 g
Kcal206
Vet9,2 g
Recept

Gestoofde venkel

Gestoofde venkel
Kh5 g
Kcal86
Vet5,2 g
Recept

Spaghetti van rode biet en wortel

Spaghetti van rode biet en wortel
Kh23 g
Kcal537
Vet31,7 g
Recept

Börek

Börek
Kh8,2 g
Kcal222
Vet15,9 g
Recept

Griekse bloemkool­couscous

Griekse bloemkool­couscous
Kh12,6 g
Kcal299
Vet19 g
Recept

Linzen­salade met geiten­kaas

Linzen­salade met geiten­kaas
Kh15,6 g
Kcal318
Vet21,4 g
Recept

Groenten-omelet

Groenten-omelet
Kh1,5 g
Kcal243
Vet18,5 g
Recept

Zalm-spinazierolletjes

Zalm-spinazierolletjes
Kh1,2 g
Kcal115
Vet7,7 g
Recept