Drinken

Wat je drinkt, doet evenveel met je lichaam als wat je eet. Je drinkt een glas vaak snel en ongemerkt leeg. Daarom is het goed om er bewust mee om te gaan. Ook alcohol doet veel met je bloedsuiker.

Als je diabetes hebt is het beter om zo min mogelijk suikerhoudende dranken te nemen. Want er zitten veel snelle suikers in, die de bloedsuiker enorm beïnvloeden. Water kan altijd, evenals thee of koffie zonder suiker. 

Light dranken

Veel mensen kiezen graag voor light dranken, omdat ze dan geen suiker binnenkrijgen. Maar let op: niet alle ‘light’ dranken zijn helemaal suikervrij. Soms bevatten ze alleen mínder suiker. Of ze zijn gezoet met zoetmiddelen waar wel koolhydraten in zitten. Daardoor verhogen ze toch de bloedsuiker. Kijk dus altijd even op de verpakking. Ook als er geen suiker in light frisdrank zit is het beter om deze met mate te drinken. De zuren in frisdranken zijn namelijk slecht voor je tanden.

Vruchtensap

In vruchtensap zitten altijd suikers en dus calorieën. Er zitten namelijk suikers in van het fruit zelf.  Dus ook als er ‘light’ op staat, of ‘zonder toegevoegde suiker’. Drink vruchtensap dus niet te vaak.

Gaat het je om vitamines? Eet dan liever vers fruit. Want in sap zitten minder vezels dan in de vruchten zelf, en naar verhouding veel meer suikers. Fruit verzadigt daardoor meer dan sap.

Let op: grapefruitsap kan de werking van medicijnen beïnvloeden, dus controleer de bijsluiter van je medicijnen.

Alcohol

Een glaasje alcohol op zijn tijd kan ook met diabetes, maar met mate. Het officiële advies is voor mannen en vrouwen hetzelfde: geen alcohol drinken of maximaal 1 glas per dag.

In alcoholische dranken kunnen koolhydraten zitten die de bloedsuiker verhogen. In bier meer dan in wijn of gedestilleerde dranken.

De alcohol zelf heeft na een aantal uren een onverwacht effect: dan verlaagt het juist de bloedsuiker. Dat is bijvoorbeeld ’s nachts gevaarlijk, wanneer je het niet merkt omdat je slaapt.

Let op: gebruik je medicijnen voor je bloedsuiker? Sommige gaan niet goed samen met alcohol. Kijk in de bijsluiter!

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!