Een goed ontbijt

Ontbijten is belangrijk: de dag beginnen met een ontbijt houdt de bloedsuiker stabiel en voorkomt hoge pieken na de lunch.
Als je de dag begint met een goed ontbijt kun je de dag wel aan! Een goed ontbijt is een maaltijd met volkorenbrood of andere vezelrijke graanproducten zoals muesli. Ontbijten voorkomt pieken in de bloedsuiker. Dat laten meerdere studies zien.
Ontbijten maakt verschil
Mensen met diabetes die het ontbijt overslaan zijn gemiddeld zwaarder en hebben hogere bloedsuikerwaarden. Niet ontbijten leidt tot een hogere bloedsuikerspiegel na de lunch. Ook reageert het lichaam pas een half uur na de maaltijd op de hoge bloedsuiker. Dit komt omdat je lichaam minder insuline produceert als je ’s morgens niets eet. Het ontbijt overslaan heeft dus de hele dag gevolgen voor de bloedsuiker.
Preventie
Voor mensen zonder diabetes geldt hetzelfde. Diegenen die het ontbijt regelmatig overslaan hebben een groter risico om diabetes type 2 te krijgen. Dit kan gedeeltelijk verklaard worden doordat de 'niet-ontbijters' gemiddeld wat zwaarder zijn, maar niet helemaal.
Onderzoekers denken dat mensen die regelmatig ontbijten over het algemeen slanker zijn en ook in andere opzichten gezonder leven. Voor gezondheid en afvallen is dus meer nodig dan alleen ontbijten. Maar voor een goede bloedsuiker is ontbijten goed.
Eiwit en vezels
Voor mensen met diabetes type 2 kan het helpen om meer eiwit en extra vezels te eten bij het ontbijt. Dit voorkomt niet alleen pieken in de bloedsuiker na het ontbijt zelf, maar ook nog na de lunch. Want na het ontbijt gaat het lichaam insuline maken.
Uit onderzoek blijkt verder dat een ontbijt met 'langzame koolhydraten', dus een lage glycemische index, zorgt voor minder schommelende bloedsuikers.
Advies voor een gezond ontbijt
Kies voor eiwitrijke producten:
- Zuivel zoals yoghurt of kwark
- Eieren
- Kipfilet, kalkoenfilet
- Noten
- Pindakaas
Kies voor koolhydraatbronnen met veel vezels:
- Volkorengraanproducten
- Fruit
Neem zo min mogelijk geraffineerde koolhydraten zoals:
- Witbrood en broodproducten van witmeel
- Vezelarme ontbijtgranen zoals cornflakes en crispies
- Suikerrijke producten zoals koek (ook ontbijtkoek, eierkoek of granenkoeken)
Typisch Nederlands ontbijt
De meeste Nederlanders ontbijten met een boterham met kaas of met melk of yoghurt met muesli. In deze tabel zie je hoeveel koolhydraten daar in zitten.
|
Kilocalorieën |
Koolhydraten |
Volkoren boterham met een plak 20+-kaas |
153 |
14 |
Kommetje halfvolle yoghurt met 4 el havermout |
150 |
18 |
Twee plakken ontbijtkoek |
156 |
36 |
Lekkere ontbijtrecepten:
Griekse yoghurt met banaan en noten

Fitnessboterham

Smoothie met bosvruchten en ananas

Roerei met kaas en tomaat

Fruitige powermuesli

Muffinbroodje appel-kaneel

Muffinbroodje met abrikoos

Banaanwafels
