Eiwitten

Foto: Shutterstock

Je lichaam heeft eiwitten nodig als bouwstof om cellen te maken. Eiwitten kunnen ook energie geven. Bij mensen met diabetes kunnen eiwitten ervoor zorgen dat de bloedsuiker minder snel stijgt.

Je lichaam heeft dus eiwitten nodig om goed te werken. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Dit zijn de bouwstenen van ons lichaam. Eiwitten helpen ons bij het opbouwen en repareren van weefsels in het hele lichaam. Denk bijvoorbeeld aan organen en spieren.

Maar eiwitten zijn ook belangrijk voor je afweersysteem. En ze leveren calorieën wat zorgt voor energie. Krijgt je lichaam langere tijd geen energie uit koolhydraten? Dan maakt je lichaam bloedsuiker van eiwitten, zodat je genoeg energie hebt.

Wat is eiwit?

Eiwit is een voedingstof. Het levert energie, net als vet en koolhydraten. Een gram eiwit geeft 4 kilocalorieën. In bijna al het voedsel zit eiwit. Dit geldt voor plantaardige en dierlijke producten. 

Waar zit eiwit in?

Eiwitten zitten in plantaardige en dierlijke producten.

Plantaardige eiwitten zitten in:

  • graanproducten, zoals brood, pasta en rijst
  • peulvruchten, zoals bonen en linzen
  • noten
  • paddenstoelen

Dierlijke eiwitten zitten in:

  • vlees
  • vis
  • melk en melkproducten
  • eieren
  • insecten

Welk eiwit is het best?

Dierlijke eiwitten hebben een hogere kwaliteit dan plantaardige eiwitten. In dierlijke eiwitten zitten alle belangrijke aminozuren. Dit zijn aminozuren die je lichaam niet zelf maakt. Je moet deze dus uit je voeding krijgen. In plantaardige eiwitten zitten ook belangrijke aminozuren, maar niet allemaal. Soja is een uitzondering. Hierin zitten wel genoeg belangrijke aminozuren.

Eiwitten afwisselen

Het is verstandig om dierlijke en plantaardige eiwitten af te wisselen. In dierlijke producten zit meer verzadigd vet. Je moet hier niet te veel van eten. Het is het best om 40% van je eiwitten uit dierlijke producten te halen en 60% uit plantaardig voedsel. Wil je volledig plantaardig eten? Dat kan ook. Als je verschillende plantaardige producten combineert, krijg je toch genoeg aminozuren binnen. Bijvoorbeeld granen en peulvruchten samen.

Hoeveel eiwit heb ik nodig?

Volwassenen hebben ongeveer 0,83 gram eiwit nodig per kilo lichaamsgewicht. Dit betekent dat je 62 gram eiwit per dag nodig hebt als je 75 kilo weegt. Dit geldt voor mensen met en zonder diabetes. Eet je plantaardig? Dan heb je 30% meer eiwitten nodig om genoeg aminozuren binnen te krijgen.

ProductEiwit in grammen
Kipfilet, 100 gram31
Zalm, 100 gram20
Rundergehakt, 100 gram18
Kwark, 100 gram11
Beker melk, 250 ml9
Ei6

Eiwit en diabetes

Mensen met diabetes halen gemiddeld 17 procent van hun energie uit eiwitten. 45 procent komt uit koolhydraten en 38 procent uit vetten. Wetenschappers onderzoeken of meer of minder eiwit beter is voor de bloedsuiker. Het lijkt erop dat dit verschilt per persoon.

Eiwit en stijgende bloedsuiker

Bij mensen met diabetes type 2 kan eiwit invloed hebben op hoe de bloedsuiker stijgt. Soms stijgt de bloedsuiker niet direct na de maaltijd, maar later. Het eiwit zorgt ervoor dat je lichaam koolhydraten minder snel opneemt. Daarom kun je bij een hypo beter iets nemen met alleen koolhydraten. Bijvoorbeeld druivensuiker of een glas limonade. Je kunt beter geen yoghurt, melk of iets met eiwit nemen.

Eiwit en lichaamsgewicht

Eiwit kan helpen om niet te zwaar te worden. Voeding met eiwitten zorgt sneller voor een vol gevoel. Je stopt hierdoor eerder met eten. Ook krijg je minder snel honger als je iets met voldoende eiwitten hebt gegeten.

Eiwitten bij nierproblemen

Mensen met diabetes type 1 en nierproblemen moeten oppassen met eiwitten. Je nieren moeten namelijk extra hard werken als je eiwitten eet. Het is belangrijk om je aan het advies voor eiwitten te houden. Maximaal 0,83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Je arts of diëtist kan je helpen met persoonlijk advies. 
 

Lekker en gezond eten met diabetes

Gezond eten heeft veel voordelen voor je lichaam. Gelukkig kan gezond heel lekker zijn! Ontdek het in de gratis brochure:

  • Adviezen en tips in heldere taal
  • Vanuit de officiële voedingsrichtlijn
  • Ook gebruikt door diëtisten en zorgverleners
Voorkant brochure Lekker en gezond eten met diabetes