Eten met kinderen shutterstock Pavel L Photo and Video

Kinderen met diabetes mogen hetzelfde eten als andere kinderen. Maar elke hap betekent een rekensommetje. Hoe ga je daarmee om?

Omdat kinderen met diabetes insuline gebruiken, moeten ze tellen hoeveel koolhydraten ze binnenkrijgen. Hoe pas je dat in in het dagelijkse leven?

Een paar tips:

  • Leer koolhydraten tellen. Gebruik een schrift waarin je berekeningen schrijft. Dan weet je het voor de volgende keer. Weeg in het begin alles, zodat je de portie kunt inschatten.
  • Gezond eten is een goed uitgangspunt voor het hele gezin. Dus veel groente, fruit, vis, volkoren producten, magere zuivel en water, en weinig snacks en fastfood.
  • Begin met een normaal ontbijt en houd structuur aan in de dag. Bezuinig niet op koolhydraten. Kinderen verbruiken veel energie, en koolhydraten zijn belangrijk voor het lichaam.
  • Als je kind zijn bord niet leeg eet, is dat een probleem als je vooraf al insuline hebt gegeven. Maar vooraf insuline is wel belangrijk, om bloedsuikerpieken op te vangen. Overleg met de diëtist hoe je de insuline voor en na de maaltijd verdeelt.
  • Als de basis van het eten thuis goed is, kunnen kinderen best eens een uitspatting hebben. Zeker als ze ook veel bewegen en sporten.
  • Als je kind in groep 7 komt, kun je langzamerhand het koolhydraten tellen meer aan hem overlaten. Dat is een goede voorbereiding op de overgang naar de middelbare school.

Tussendoortjes

Gemiddeld komt een derde deel van onze dagelijkse energie uit tussendoortjes. Snoep, koek, chips en frisdrank bevatten veel suiker en vrijwel geen voedingsstoffen als vitamines en mineralen. In vruchtensap zitten veel suikers. Geef deze producten dus met mate.

Geschikte tussendoortjes:

Bij voorkeur:

  • Fruit
  • Snackgroenten
  • Volkorenbrood

Met mate:

  • Biscuitje
  • Ontbijtkoek (met minder suiker)
  • Eierkoek
  • Lange vinger

In koek en snoep zitten vaak veel calorieën en voedingsstoffen die het lichaam van een kind (en dat van onszelf) niet nodig heeft om gezond te blijven. Wanneer je iets geeft, houd het dan klein. Een goede richtlijn voor een tussendoortje is 75 tot 110 kilocalorieën per stuk.

Leestip: 'Hoeveel suiker zit er in..'

Traktaties

Er bestaan natuurlijk gezonde traktaties. Maar wat als klasgenootjes op snoep trakteren? Meedoen is toch belangrijk. Dat voorkomt een later trauma van ‘ik mocht nooit meedoen’. Je kunt wel traktatielijsten met koolhydraten aan de school geven. Die staan bijvoorbeeld op de website Diabetesopschool.nl

Kind met diabetes op bezoek?

Overleg met de ouders wat het kind gaat eten en drinken. De insuline kan dan daarop afgestemd worden. Je hoeft geen speciale producten te kopen, behalve eventueel suikervrije ranja.

Op verpakt voedsel staat het aantal koolhydraten per 100 gram, soms ook de hoeveelheid koolhydraten per portie. Je kunt ook met een keukenweegschaal het aantal koolhydraten uitrekenen.

Taart, pannenkoeken, patat en ijs zijn geliefd op kinderfeestjes. Naast veel koolhydraten zit er ook veel vet in. Dubbel lastig voor iemand met diabetes. Juist hierbij is het belangrijk om bescheiden porties te geven.

Deze adviezen kwamen tot stand op basis van een interview met Tanja Lappenschaar, diëtist van Diabeter.

Lekker en gezond eten met diabetes?

Ontvang de gratis brochure 'Lekker eten met diabetes':

  • Gebaseerd op de officiële voedingsrichtlijn (2020)
  • In heldere taal alle adviezen en tips 
  • Gebruikt door diëtisten en zorgverleners

Ontvang de gratis brochure 'Lekker eten met diabetes':

  • Gebaseerd op de officiële voedingsrichtlijn (2020)
  • In heldere taal alle adviezen en tips 
  • Gebruikt door diëtisten en zorgverleners

Lekker en gezond eten met diabetes?

Ontvang de gratis brochure 'Lekker eten met diabetes':

  • Gebaseerd op de officiële voedingsrichtlijn (2020)
  • In heldere taal alle adviezen en tips 
  • Gebruikt door diëtisten en zorgverleners

Ontvang de gratis brochure 'Lekker eten met diabetes':

  • Gebaseerd op de officiële voedingsrichtlijn (2020)
  • In heldere taal alle adviezen en tips 
  • Gebruikt door diëtisten en zorgverleners