Glutenvrij eten

Steeds meer mensen eten minder gluten, omdat ze denken dat dit gezond is. Als je tegen gluten kan, kun je ze beter wel eten. Een glutenvrij dieet is dan niet nodig.
Eet je geen gluten? Dan krijg je misschien te weinig belangrijke voedingsstoffen binnen. In producten zonder gluten zitten bijvoorbeeld vaak minder vezels.
Wat zijn gluten en waar zitten ze in?
Gluten zijn eiwitten in bepaalde graansoorten. Ze zitten in tarwe, rogge, gerst, spelt en khorasantarwe of kamut. Onder andere brood, pizza, taart en pasta worden ermee gemaakt. Tarwe wordt ook vaak gebruikt als bindmiddel om iets dikker te maken. Bijvoorbeeld drop, soep of vleeswaren. Gluten zijn hierin soms moeilijk te herkennen.
Glutenintolerantie of coeliakie
Sommige mensen kunnen niet goed tegen gluten. Dit heet glutenintolerantie en noemen we ook wel coeliakie. Bij glutenintolerantie, beschadigen gluten je darmslijmvlies. Je krijgt hierdoor erge buikpijn, diarree en je lichaam neemt voedingsstoffen minder goed op. Daarom moet je gluten vermijden als je glutenintolerantie hebt. Heb je glutenintolerantie? Bekijk onze glutenvrije recepten.
Wat kom je tekort als je geen gluten eet?
Als je tegen gluten kunt, is er geen reden om glutenvrij te eten. Door glutenvrij te eten kun je bepaalde voedingsstoffen te weinig binnenkrijgen. Bijvoorbeeld:
Vezels
Vezels zorgen ervoor dat je lichaam voedsel goed verwerkt en dat je vol zit na het eten. Ze zitten in volkoren graanproducten, groenten, fruit, noten en zaden.
Vitamine B1
Je lichaam heeft vitamine B1 nodig om je hart en zenuwen goed te laten werken. Vitamine B1 zit in graanproducten, vlees, aardappelen, groenten en melk.
Foliumzuur
Foliumzuur is belangrijk voor je groei en je lichaam heeft het nodig om rode en witte bloedcellen te maken. Het zit in volkoren graanproducten, maar ook in groenten, vlees en zuivel.
Jodium
Je lichaam heeft jodium nodig om schildklierhormonen te maken. Deze helpen je om te groeien, je zenuwstelsel te ontwikkelen en bij je stofwisseling. De meeste bakkers in Nederland gebruiken zout waar veel jodium in zit. Hierdoor krijg je genoeg jodium binnen. Jodium zit ook in vis, schelpdieren, zeewier en eieren.
Eet je geen gluten? Dan kun je deze voedingsstoffen alsnog binnenkrijgen. Maar het is moeilijker om er genoeg van te eten zonder graanproducten. Je krijgt dus sneller een tekort aan voedingsstoffen.
De relatie tussen diabetes en gluten
Een voedingspatroon met meer gluten verkleint de kans op diabetes type 2. Dat zegt onderzoek. Dit komt vooral door de vezels in producten met gluten. Deze beschermen je tegen diabetes. Mensen met diabetes type 1 hebben wel vaker coeliakie. Dit gebeurt bij 5 op de 100 mensen met diabetes type 1.
Glutenvrije recepten
Bekijk onze glutenvrije recepten zoals:
Lekker en gezond eten met diabetes
Gezond eten heeft veel voordelen voor je lichaam. Gelukkig kan gezond heel lekker zijn! Ontdek het in de gratis brochure:
- Adviezen en tips in heldere taal
- Vanuit de officiƫle voedingsrichtlijn
- Ook gebruikt door diƫtisten en zorgverleners
