Koffie en thee Shutterstock Olga_Anourina

Nederlanders drinken graag koffie of thee. Vooral koffie heeft voor- en nadelen als het gaat om diabetes, en de kans erop.

Af en toe een kopje koffie of thee zonder suiker past prima in een gezonde voeding, zeker als vervanger voor suikerhoudende dranken zoals frisdrank en vruchtensap. Koffie is het beste als hij gefilterd is. Want anders is hij slecht voor je cholesterol.

Koffie en kans op diabetes

Mensen die zes kopjes koffie per dag drinken, hebben minder kans op diabetes type 2. Daarbij maakt het niet uit of ze koffie met of zonder cafeïne nemen. Hoe dit werkt en door welke stof in de koffie dit komt is nog niet duidelijk.

Koffie en bloedsuiker

Bij mensen met diabetes kan koffie met cafeïne je bloedsuiker verhogen, blijkt uit onderzoek. Het is nog niet duidelijk of dit voor iedereen geldt en bij welke hoeveelheid cafeïne. Drink daarom uit voorzorg niet meer dan 4 kopjes gefilterde koffie of 2 tot 3 kopjes espresso per dag. Je kunt ook voor cafeïnevrije koffie kiezen.

Thee

Thee is heel handig voor mensen met diabetes en voor mensen die willen afvallen, omdat er geen koolhydraten of calorieën in zitten. Het beste is zwarte of groene thee, want die verlagen de bloeddruk en de kans op een beroerte. Drie koppen thee per dag lijkt al genoeg te zijn. 

 

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!