Koolhy­draat­beperkt of koolhy­draat­arm dieet

Bij diabetes en overgewicht kan het helpen om een dieet te volgen met minder koolhydraten. Hoe werkt dat, en hoeveel koolhydraten mag je dan eten?

Heb je diabetes en worstel je met overtollige kilo’s? Probeer eens minder koolhydraten te eten. Dat werkt vaak beter dan een dieet met minder vet, in ieder geval op korte termijn. Ook verbetert de bloedsuiker. 

Minder en andere koolhydraten

Koolhydraten zijn suikers en zetmeel. Wil je minder koolhydraten binnenkrijgen dan helpt het al om zo min mogelijk snoep, koek, gebak, frisdrank, vruchtensap en gezoete melkdranken te nemen. Kies voor volkorenbrood, zilvervliesrijst, groenten, peulvruchten en fruit. Daar zitten meer voedingsstoffen in en ook meer vezels. Daardoor stijgt je bloedsuiker langzamer en wordt ook minder hoog. 

Koolhydraatbeperkt of koolhydraatarm eten?

Hoeveel koolhydraten mag je eten als je wil minderen? Dit kan erg verschillen:

 • Strenge beperking (koolhydraatarm eten): 
  40 tot 70 gram koolhydraten per dag.
 • Matige beperking (koolhydraatbeperkt eten):
  150 gram koolhydraten per dag.

Hoeveel koolhydraten zitten in een voedingsmiddel? Dat zie je op het etiket op de verpakking, of zoek het op in speciale lijsten of apps.

Matig of streng?

Hoe streng wil je koolhydraten beperken? Dat hangt ervan af hoeveel je wilt afvallen, en hoe snel. En hoe makkelijk je het vindt … Ben je dol op brood, dan is een matige beperking handiger. Houd je van eieren, groenten en noten dan is een strenge beperking gemakkelijker. Van heel weinig koolhydraten eten val je sneller af, maar het is vaak moeilijker vol te houden.

Diëtist

Vraag begeleiding van een diëtist als je een koolhydraatbeperkt dieet wil volgen. Voor mensen met diabetes vergoedt de zorgverzekering de kosten van de diëtist. Zij bespreekt met jou:

 • Een haalbaar streefgewicht.
 • Hoe je het beste minder koolhydraten eet, dus wat bij je past.
 • Hoe je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt zodat je geen gezondheidsklachten krijgt.
 • Ze helpt je ook om na het afvallen het aantal gezonde koolhydraten weer langzaam uit te breiden.

Minder medicijnen nodig

Wil je minder koolhydraten gaan eten, doe dit dan in overleg met je arts of praktijkondersteuner. Waarschijnlijk heb je minder medicijnen of insuline nodig.

Gratis brochure over eten met diabetes

 • Over koolhydraten
 • Afvallen met diabetes
 • Suiker en zoetstoffen

Ontvang de gratis brochure