Veganistisch eten  met diabetes

Leefstijl is erg belangrijk bij diabetes, daarin speelt gezonde voeding een grote rol. Een veganistisch dieet waarbij je uitsluitend plantaardige voeding eet kan daar een bijdrage aan leveren. 

Veganistisch eten kan helpen om aan een gezond gewicht te komen en brengt ook veel gezondheidsvoordelen voor mensen met diabetes met zich mee. 

De voordelen van een veganistisch dieet

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat plantaardig eten positieve effecten heeft op de bloedsuiker bij mensen met diabetes. Er worden betere glucosewaarden gemeten bij mensen die een plantaardig dieet volgen dan bij andere populaire dieeten zoals een koolhydraatarm dieet. Ook komt uit meerdere onderzoeken naar voren dat vegetariërs en veganisten half zoveel kans hebben om diabetes type 2 te krijgen dan mensen die vlees eten. Het is nog niet duidelijk of dit komt doordat plantaardige voeding minder verzadigd vet, cholesterol en meer vezels bevat of omdat mensen die plantaardig eten vaak slanker zijn en een lager cholesterolniveau of lagere bloeddruk hebben. 

Wat is plantaardige voeding?

Plantaardige voeding bestaat uit:

  • groente en fruit
  • volkorengraanproducten (zoals volkorenbrood, roggebrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, havermout)
  • peulvruchten (zoals bonen, kapucijners, kikkererwten en linzen)
  • zetmeelrijke voedingsmiddelen (zoals aardappelen, zoete aardappelen en cassave)

Deze producten zijn onderdeel van een gezond veganistisch voedingspatroon.

Lees het etiket

In sommige producten zitten dierlijke ingrediënten terwijl je dat niet zou verwachten. Voorbeelden hiervan zijn vitamine D3 in margarine, dierlijke toevoegingen in sommige groenten uit blik en soms wolvet van schapen in kauwgom. Voor veel van deze producten is er een variant die geen dierlijke stoffen bevat, controleer hiervoor de ingrediëntenlijst op het etiket.

Waar moet je op letten?

Wanneer je volledig plantaardig eet zijn er vitaminen en mineralen waar je sneller een tekort aan kunt krijgen. Dit zijn vitamine B12, ijzer en calcium. IJzer komt veel voor in groene bladgroenten, volkorengraanproducten en producten van sojabonen zoals tofu. Calcium en B12 worden vaak toegevoegd aan sojadranken en sojayoghurt.

Het is bij een volledig plantaardig voedingspatroon aan te raden om vitamine B12 te slikken. Ook kan het verstandig zijn om een keer per jaar je bloed te laten onderzoeken op vitamine B12, ijzer- en calciumwaarde om te controleren of je misschien (risico op) tekorten hebt.

Praktische voorbeelden

Iemand die volledig plantaardig eet kan bijvoorbeeld ontbijten met havermout gemaakt met sojamelk, of sojayoghurt met fruit of volkoren muesli. Als lunch kun je een paar volkorenboterhammen of crackers eten met als beleg hummus, avocado of groentespread, of een salade maken met bijvoorbeeld spinazie, gegrilde groente en tofu. Als avondeten kun je denken aan een mexicaanse bonenschotel met mais en avocado of een stampot met zongedroogde tomaat of noten in plaats van spekjes.

Heb je diabetes en wil je plantaardig gaan eten? Doe dit dan met begeleiding van een diëtist. 

Plantaardig en veganistisch, wat is het verschil?

Als je plantaardig eet, ben je niet direct een veganist. Veganisten eten volledig plantaardig en gebruiken ook geen leer of cosmetica waar dierproeven voor zijn gedaan. Iemand die bijvoorbeeld wel leer gebruikt, maar geen dierlijke producten eet, eet plantaardig en is geen veganist.

Verschil met vegetarisch

Een vegetariër eet geen producten van gedode dieren, zoals vlees, vis, gevogelte en gelatine, maar wel producten waar dieren voor zijn gebruikt, zoals eieren, melk, kaas en honing. Wanneer je veganistisch eet gebruik je geen producten van gedode dieren én geen producten waar dieren voor zijn gebruikt. 

Bekijk hieronder onze plantaardige recepten:

 

Linzen­pasta met pesto

Linzen­pasta met pesto
Kh45,6 g
Kcal454
Vet15,5 g
Recept

Granola

Granola
Kh2,8 g
Kcal208
Vet18,4 g
Recept

Groente­lasagne

Groente­lasagne
Kh35,8 g
Kcal451
Vet19,4 g
Recept

Salade met bloemkool­couscous

Salade met bloemkool­couscous
Kh34 g
Kcal588
Vet33.6 g
Recept

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!