Boter, melk en kaas

Melk en melkproducten zoals kaas, yoghurt en kwark vallen onder de categorie zuivel. Zuivel is gezond, ook als je diabetes hebt.

Met zuivel bedoelen we producten die zijn gemaakt van rauwe melk. Denk bijvoorbeeld aan melk, yoghurt, kwark en kaas. De melk kan komen van koeien, maar ook van kamelen, geiten of schapen.

Melkproducten bevatten eiwitten en vetten, en zijn een goede bron van vitamine B2, vitamine B12 en calcium. Uit onderzoek blijkt dat in melkproducten stoffen zitten die hart- en vaatziekten en beroertes helpen voorkomen.

Koolhydraten in zuivel

De meeste melkproducten bevatten lactose, dat is een soort suiker. Hier gaat je bloedsuikerspiegel dus van omhoog. De enige uitzondering is kaas, in harde kaassoorten zitten vaak geen koolhydraten of lactose.

Let er op dat aan sommige zuivelproducten suiker is toegevoegd, bijvoorbeeld aan vruchtenyoghurt en vruchtenkwark. Kies daarom liever voor de naturel soorten.

Product

Gram koolhydraten

Kilocalorieën

1 snee 48+-kaas (20 gram)

0

74

1 glas karnemelk (150 ml)

5

46

Schaaltje halfvolle kwark (150 ml)

5

154

Schaaltje halfvolle yoghurt (150 gram)

6

76

1 glas halfvolle melk (150 ml)

7

69

Bolletje roomijs (50 gram)

13

109

Schaaltje vruchtenyoghurt (150 gram)

21

146

Volle zuivel

In volle melkproducten zit verzadigd vet. Verzadigd vet wordt ook wel slecht vet genoemd, maar niet alle verzadigde vetten hebben hetzelfde effect. Bij mensen met diabetes en een gezond gewicht, lijken magere en halfvolle zuivelproducten geen ander effect te hebben dan volle zuivel. Kies in ieder geval melkproducten (zoals yoghurt en kwark) zonder toegevoegde suikers. Of jij het beste kunt kiezen voor magere, halfvolle of volle producten is erg persoonlijk, vraag daarover advies aan een diëtist.

Yoghurt en diabetes

Uit onderzoek blijkt dat het dagelijks eten van yoghurt de kans op diabetes type 2 verlaagt. Ze weten nog niet precies hoe dat komt. Het kan te maken hebben met de melkvetzuren en bepaalde eiwitten, maar ook met calcium en magnesium. Calcium en magnesium spelen namelijk allebei een rol bij de werking van insuline.

Advies

Neem elke dag enkele porties zuivel, zoals een glas melk of een schaaltje yoghurt. Dat is het advies van de Gezondheidsraad.

Recepten met zuivel

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Foto: Shutterstock.com