Reactieve hypoglykemie

Sommige mensen hebben geen diabetes, maar hebben wel regelmatig last van een te lage bloedsuiker, enige tijd na het eten van een maaltijd. Dit wordt reactieve hypoglykemie of postprandiale hypoglykemie genoemd.

Reactieve hypoglykemie ontstaat wanneer de alvleesklier te lang en te veel insuline aanmaakt na een maaltijd. Doordat de alvleesklier te veel insuline produceert, daalt de bloedsuikerspiegel. Dat kan klachten geven die lijken op de symptomen van een hypo (hypoglykemie). Gemiddeld gebeurt dit een paar uur na het eten.

Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar dit probleem, daarom is er nog niet veel over bekend.

Symptomen van reactieve hypoglykemie 

Mensen hebben vaak de volgende klachten:

  1. Zweten
  2. Trillen
  3. Moe zijn
  4. Hongerig zijn
  5. Moeite hebben met concentreren 

Behandeling

Reactieve hypoglykemie kan met een voedingsadvies en begeleiding van een diëtist worden behandeld. Het is deels te voorkomen door gezond en regelmatig te eten. Voedingsadviezen voor mensen die regelmatig last hebben van reactieve hypoglykemie zijn onder andere:

  • Eet meerdere keren per dag, eet liever 6 kleine dan 3 grote maaltijden per dag.
  • Vermijd suikers, ook suikers in frisdranken en in vruchtensappen.
  • Eet voldoende vezels.
  • Drink liever geen koffie met cafeïne of sterke thee. Kies eerder voor cafeïnevrije koffie en slappe thee.
  • Drink zo min mogelijk alcohol.

Raadpleeg huisarts en diëtist

Denk je last te hebben van reactieve hypoglykemie? Raadpleeg dan je huisarts. Voor een persoonlijk voedingsadvies kun je terecht bij een diëtist. Je huisarts kan je een verwijzing geven naar een diëtist, maar je kunt ook zelf een afspraak maken.

> Wat een diëtist nog meer voor je kan doen 

Gratis brochure over eten ontvangen?

  • Alles over koolhydraten
  • Afvallen met diabetes
  • Suiker en zoetstoffen
  • Alles over koolhydraten
  • Afvallen met diabetes
  • Suiker en zoetstoffen

Foto: Shutterstock: fiskez