1 JUL. 2015

Bijna de helft van de vrouwen met het polycysteus-ovariumsyndroom (POCS) krijgt diabetes type 2 voordat ze 40 jaar is. Dat is veel en daarom proberen wetenschappers te ontdekken hoe deze twee aandoeningen precies aan elkaar gelinkt zijn.

Amerikaanse onderzoekers toonden onlangs aan dat ontstekingen de link vormen tussen POCS en diabetes. Een ander onderzoeksteam, uit Australië, ontdekte dat behandelingen voor diabetes ook bij POCS goed zou kunnen werken.

Mannelijke hormonen

Bij vrouwen met POCS maken de eierstokken te veel mannelijke hormonen aan. Dat zorgt voor een onregelmatige menstruatiecyclus en soms veel puistjes en overmatige groei van lichaamshaar. Veel vrouwen met POCS hebben ook overgewicht, maar dat hoeft niet. Dat vrouwen met POCS vaker diabetes krijgen was al bekend, maar langzaam wordt duidelijk waarom.

Minder insuline

De Amerikaanse onderzoekers zagen een andere reactie op eten met veel suiker bij vrouwen met POCS dan zonder. De insulineproducerende cellen bleken namelijk minder goed te werken. Bij vrouwen met obesitas was dat effect sterker dan bij slanke vrouwen. Toch konden de onderzoekers concluderen dat de insulineafgifte niet alleen afnam door obesitas maar ook door POCS.

Ontsteking

Tegelijk keken de onderzoekers naar twee stoffen die wijzen op een ontsteking. Die stoffen komen in het bloed door de mannelijke hormonen die vrouwen met POCS te veel aanmaken. Insulineproducerende cellen kunnen hierdoor minder goed functioneren en zelfs afsterven. Hoe meer van die ontstekingsstoffen, hoe minder insulineproductie, ontdekten de onderzoekers bij hun proefpersonen met POCS.

Meer kans op diabetes

De resultaten kunnen verklaren waarom vrouwen met POCS zo vaak diabetes krijgen. De Amerikanen willen nu nog meer in detail kijken hoe ontstekingen de insulineproducerende cellen aantasten.

Baat bij metformine en leefstijladvies

De Australische onderzoekers richtten zich op de behandeling van vrouwen met POCS. Een combinatie van metformine, een veel gebruikt medicijn bij diabetes, en leefstijladvies bleek het best te werken. De vrouwen vielen af, hadden minder onderhuids vetweefsel en een meer regelmatige menstruatie.

Behandeling

Bij vrouwen met POCS helpt misschien dus dezelfde behandeling als bij mensen met diabetes. Het zorgt er in ieder geval voor dat zij gewicht verliezen, wat vaak belangrijk is voor vrouwen met POCS. De onderzoekers gaan nu in een grotere studie kijken of het een goed idee is om metformine voor te schrijven bij POCS.