23 SEP. 2016

Vandaag promoveert Mark Hanssen op zijn onderzoek naar het verbeteren van de insulinegevoeligheid bij diabetes type 2. Hij ontdekte dat kou hierbij goed helpt.

Bruin vet is hot. Steeds meer onderzoekers houden zich hiermee bezig. Maar wat is het precies? Je hebt verschillende soorten vet. Het witte vet zorgt voor opslag en dus voor overgewicht. Het bruine vet zorgt voor de verbranding van energie uit vet en suiker. Maar hoe activeer je dit bruine vet?

Bruin vet activeren

Mark Hanssen van de Universiteit Maastricht heeft de afgelopen jaren gekeken hoe hij met kou het bruine vet kon activeren. Zijn onderzoek toont aan dat langere blootstelling aan kou de hoeveelheid en de activiteit van bruin vet vergroot. Zowel bij mensen met overgewicht als bij mensen met diabetes type 2. De kou leidde ook tot aanpassingen in bepaald spierweefsel. Waardoor de insulinegevoeligheid van het hele lichaam verbeterde.

De rillingen krijgen

Kou kan geen kwaad, dus zet de verwarming een paar graden lager of draag een laagje minder in de winter en wie weet activeer je je bruine vet. In de tussentijd breiden de onderzoekers hun onderzoek verder uit, zodat ze een behandeling kunnen ontwikkelen om diabetes type 2 te voorkomen en te behandelen.

Het Diabetes Fonds financiert ook onderzoek naar de activatie van bruin vet, lees hier meer over het onderzoek.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.