14 NOV. 2017

Volwassenen met diabetes typ 2 die slecht slapen, hebben vaker last van problemen zoals hoge bloedsuikerwaarden en vermoeidheid. Hun kans op complicaties is ook groter.

Slaap is belangrijk voor je gezondheid en het advies voor de meeste mensen is dan ook om acht uur per dag te slapen. Dit kan verschillen per persoon. Slecht slapen heeft invloed op je lichaam: een verstoord dag- en nachtritme vergroot het risico op diabetes type 2. Maar ook voor wie al diabetes heeft, heeft slecht slapen gevolgen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek bij mensen met diabetes type 2.

Relatie slaap en complicaties

In het onderzoek beantwoordden 90 volwassenen met diabetes type 2 zes maanden lang vragen over hun slaapkwaliteit en of ze last hadden van stress of depressieve symptomen. Wat bleek? Mensen die slecht of te weinig sliepen, hadden verhoogde bloedsuikers, meer problemen met neuropathie (zenuwschade) en vermoeidheid. Vooral vrouwen sliepen slecht. Dat was onafhankelijk van leeftijd, hoe lang iemand al diabetes had of last had van depressie.  

Waakzaam op slaaptekort

De onderzoekers uit Chicago dringen erop aan dat artsen extra aandacht moeten hebben voor het slaappatroon van mensen met diabetes type 2. Heb je diabetes type 2 en lig je vaak wakker? Overleg dan eens met je arts. Misschien heeft het maken met je diabetes of je leefstijl. Een hoge bloedsuiker en neuropathie kunnen er weer ook toe leiden dat je moeilijk slaapt, waardoor je in een cirkeltje ronddraait.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.