27 APR. 2012

Mensen met diabetes type 2 kunnen beter vis en noten eten dan vlees of chocola. Wie op zijn cholesterol let, wist dat al. Maar goede soorten vet zijn ook beter voor de bloedsuiker. Dat is gevonden door onderzoeker Anneke Jans, met geld van het Diabetes Fonds.

Mensen met diabetes type 2 hebben vaak een te hoge bloedsuiker. Dat komt doordat ze minder gevoelig zijn voor insuline. Insuline laat de bloedsuiker dalen.

Hoe goed insuline zijn werk kan doen, hangt samen met waar lichaamsvet zit. Vet hoort in het vetweefsel, maar bij diabetes gaat vet uit het eten vaak in de spieren zitten. Daardoor reageert het lichaam minder goed op insuline en krijgt het een hoge bloedsuiker.

Vet in je eten

In eten zitten verschillende soorten vet: verzadigd en onverzadigd. Verzadigd vet, het slechte soort vet,  kun je herkennen als hard vet, zoals roomboter. Het zit ook in vlees. Onverzadigd vet is juist vloeibaar, bijvoorbeeld olijfolie.

Tot nu toe wisten we niet of het soort vet in je eten uitmaakt voor waar het lichaam het opslaat. Dit is nu onderzocht bij mensen met diabetes type 2.

Vis en noten

Wanneer je goed, onverzadigd vet eet, zoals in vette vis, komt uiteindelijk minder vet in de spieren dan wanneer je verzadigd vet eet. Doordat er minder vet in de spieren komt, reageert het lichaam weer beter op insuline. De bloedsuiker wordt beter.

Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds.

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!