19 NOV. 2020

Diabetes en hartfalen komen vaak samen voor. Bij hartfalen werkt je hart minder goed, maar dat blijft vaak lang onopgemerkt. Hoe herken je zelf klachten van hartfalen? Daarvoor maakte de Hartstichting de Hartenkaart, waarmee je snel online je klachten checkt.

Veel Nederlanders met diabetes hebben ook hart- en vaatziekten, namelijk bijna de helft van de groep met diabetes type 2, en een derde van de mensen met diabetes type 1. Een van de problemen met het hart is ‘hartfalen’. Dan pompt je hart het bloed minder goed rond.

Vage klachten bij hartfalen

Een hart dat minder goed pompt geeft langzaam erger wordende, algemene klachten. Vermoeidheid, minder goed kunnen inspannen en langzaam herstellen, kortademigheid, en hoesten (vooral ’s nachts), een vol gevoel, opgezette enkels of buik. Daarom herkennen veel mensen het niet als een hartziekte. Ze denken vaak dat het komt door een andere ziekte, stress of de leeftijd.

Hartfalen op tijd behandelen

Bij hartfalen gaat het hart langzaam steeds verder achteruit. Een behandeling kan veel helpen, bijvoorbeeld met medicijnen en leefstijladvies. Soms kunnen ze ook iets doen aan de oorzaak van het hartfalen. Door de behandeling kun je weer meer dingen ondernemen in je dagelijks leven.

Check je klachten online

De Hartstichting voert in november campagne om mensen bekend te maken met de term hartfalen, en de klachten die erbij kunnen horen. Zij hebben hiervoor de Hartenkaart: een korte online vragenlijst om te bepalen of het verstandig is om de huisarts te raadplegen.

Zijn de klachten herkenbaar? Aarzel dan niet en bespreek het met je internist, diabetesverpleegkundige of huisarts. Vraag of het aan je hart kan liggen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de complicaties.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de complicaties.