27 OKT. 2017

Na een acute of chronische ontsteking aan de alvleesklier kun je ook diabetes krijgen. De diagnose is dan vaak diabetes type 2, maar het gaat hier eigenlijk om een ander type: 3c.

Van de mensen met diabetes heeft 9 op de 10 diabetes type 2 en de rest diabetes type 1 en een kleine groep zwangerschapsdiabetes, LADA of MODY. Nu blijkt dat 5-10% van alle mensen met diabetes eigenlijk een ander, veel minder bekend, type heeft: type 3c.

Type 3c?

Diabetes type 1 en 2 kennen we, maar er zijn ook nog andere, minder vaak voorkomende soorten diabetes, en die worden volgens een indeling onder type 3 geschaard. Type 3c ontstaat door ontstekingen in de alvleesklier (pancreatitis), (gedeeltelijke) verwijdering van de alvleesklier of door abnormale weefselgroei. De alvleesklier is aangetast en het lichaam is niet meer goed in staat om insuline te produceren.

Misdiagnose

Onderzoekers van de universiteit van Surrey (UK) wilden weten hoe vaak diabetes type 3c voorkomt. Hiervoor spitten ze de medische dossiers van ruim 2,3 miljoen Engelsen door en keken ze of de diagnose van diabetes voorafgegaan werd door een alvleesklierontsteking. Van de 31.789 mensen met diabetes hadden 559 mensen eerder een ziekte of ontsteking aan de alvleesklier gehad. Het grootste gedeelte hiervan (87,8%) was door de arts gediagnosticeerd als diabetes type 2 en slechts zelden als type 3c (2,7%). De mensen die eerder een ontsteking hadden gehad, hadden slechtere bloedsuikerwaarden dan mensen met diabetes type 2.

Meer bekendheid

Diabetes type 3c wordt vaak aangezien voor diabetes type 2 en ook op die manier behandeld, maar de insulinebehoefte is bij deze groep groter en begint eerder dan bij diabetes type 2. Daardoor zijn de bloedsuikerwaarden slechter zijn en de kans op complicaties op lange termijn groter. Bekendheid van dit type diabetes is dus belangrijk.