18 SEP. 2014

Kunstmatige zoetstoffen geven mensen een grotere kans op diabetes type 2, zeggen Israëlische onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Kunstmatige zoetstoffen worden vaak gebruikt als vervanging van suiker, bijvoorbeeld in light frisdranken. Onderzoekers in Israël gaven muizen de zoetstoffen sacharine, sucralose en aspartaam.

Hogere bloedsuiker

Na 11 weken hadden vooral de muizen die sacharine kregen hogere bloedsuikerspiegels, een voorbode van diabetes type 2. Dat kwam doordat sacharine de samenstelling van de darmbacteriën veranderde.

Daarna kregen 7 mensen een week lang de maximaal toegestane hoeveelheid sacharine. Dit is de hoeveelheid die in 40 blikjes cola light zit. Aan het eind van de week hadden 4 van hen hogere bloedsuikerspiegels. De veranderingen in hun darmbacteriën leken op die bij de muizen.

Kritische reacties

Andere wetenschappers zijn kritisch over het Israëlische onderzoek. De nadelige effecten worden alleen bij sacharine gezien en dat zeggen de onderzoekers niet duidelijk. Verder is het onderzoek bij dieren gedaan en maar een heel kleine groep mensen. Veel te weinig om conclusies te kunnen trekken.

Nog te vroeg

“Het is nog te vroeg om zoetstoffen af te schieten” zegt Dries Hettinga, adjunct-directeur van het Diabetes Fonds, in een interview met radio 1. “Er is nog meer onderzoek nodig om  iets met zekerheid te kunnen zeggen. ‘Alles met mate’ is ondertussen een goed motto als het gaat om het drinken van light frisdranken. Drink liever een glas water.”

Hettinga vindt het onderzoek vooral interessant omdat het laat zien dat darmbacteriën belangrijk zijn bij het ontstaan van diabetes type 2. Dit komt ook naar voren in veel ander onderzoek. Ook blijkt weer dat ieder persoon verschillend reageert op voeding. Eén aanbeveling voor iedereen werkt dus niet.

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.