24 MEI 2017

Het eiwit FGF1, toegediend als medicijn, kan mogelijk een rol spelen in de behandeling van diabetes type 2. Onderzoeker Vera Nies promoveert vandaag in Groningen op dit onderwerp. Het onderzoek is gefinancierd door het Diabetes Fonds.

Uit eerder onderzoek is bekend dat het eiwit FGF1 een rol speelt in de glucosehuishouding, en het gen TUB in muizen betrokken is bij het ontwikkelen van overgewicht. Nies en haar collega’s wilden beter begrijpen hoe FGF1 en TUB in het vetweefsel bijdragen aan de stofwisseling en energiebalans.

Lichaamseigen eiwit

Nies maakte deel uit van de UMCG-onderzoeksgroep van Hans Jonker die de rol van het lichaamseigen eiwit FGF1 in diabetes type 2 onderzoekt. De eerste resultaten zijn veelbelovend; ze stelde vast dat toediening van het eiwit FGF1 aan muizen met overgewicht en diabetes type 2 de insulineongevoeligheid opheft, de glucoseopname in de spier verbetert en vetuitscheiding in de lever bevordert. 

De effecten van het eiwit lijken sterk op die van de thiazolidinediones, een groep medicijnen die erg effectief zijn tegen diabetes, maar wegens bijwerkingen niet meer in Europa gebruikt worden. FGF1 lijkt deze bijwerkingen niet te hebben, en is daarom een veelbelovende kandidaat voor het behandelen van type 2 diabetes.

Gen risico voor overgewicht

Tot slot bestudeerde ze de rol van het gen TUB. In mensen blijkt dit gen actief te zijn in de hypothalamus (een klein deel van onze hersenen) en in het vetweefsel van mensen. Opmerkelijk is dat mensen met ernstig overgewicht minder TUB in hun vetweefsel aanmaken. Dat maakt TUB een mogelijk risico-gen voor het ontwikkelen van extreem overgewicht. 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.