9 APR. 2021
Extra investering voor RegMed XB

Het grote samenwerkingsverband RegMed XB ontvangt maximaal 56 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds voor regeneratieve geneeskunde. Dat heeft het kabinet vandaag besloten. De investering is voor technische faciliteiten die nieuwe genezende behandelingen sneller dichterbij brengen voor chronische ziektes zoals diabetes type 1. RegMed XB is een samenwerking tussen gezondheidsfondsen, waaronder het Diabetes Fonds, wetenschappers, bedrijven en overheden.

Regeneratieve geneeskunde richt zich op genezing van chronische ziekten, waardoor levenslange behandeling van symptomen niet meer nodig is. Deze nieuwe behandelingen profiteren van het vermogen van het menselijk lichaam om beschadigd weefsel zelf te herstellen. Dit gebeurt op basis van stamcellen, miniorganen, weefsels en slimme (bio)materialen. Het kabinet besloot vandaag tot een grote investering in het omvangrijke onderzoeksconsortium RegMed XB, waar ook het Diabetes Fonds deel van uitmaakt.

Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting en vanaf het begin nauw betrokken bij RegMed XB, is blij met de investering: ‘Op dit moment richt de gezondheidszorg zich vooral op het bestrijden van symptomen, maar RegMed XB zet in op genezing van ziekten als diabetes type 1, nierfalen, artrose en hartfalen. Deze toekenning brengt dat einddoel een grote stap dichterbij.’

Meer patiënten helpen, ook met diabetes type 1

Regeneratieve behandelingen zijn complex om te ontwikkelen, en zullen ook per patiënt op maat worden gemaakt. Dit precisiewerk kost veel tijd en geld. Met de miljoeneninvestering wordt het productieproces opgeschaald, verbeterd en de ontwikkeling van de therapieën versneld. ‘Door de toekenning vanuit het Groeifonds kunnen we in de toekomst grotere aantallen patiënten helpen én worden kosten bespaard. Dit biedt de vele duizenden mensen met chronische ziekten uitzicht op herstel’, zegt Oostrom.

Ook Etelka Ubbens, directeur van het Diabetes Fonds, is erg verheugd over deze beslissing vanuit het kabinet. ‘Binnen RegMed XB richt ons diabetesonderdeel zich op nieuwe insulineproducerende cellen voor mensen met diabetes type 1. Die worden gemaakt vanuit stamcellen, en straks geïmplanteerd in een speciale verpakking van biomaterialen - die eveneens wordt ontwikkeld binnen het RegMed-onderzoek. Investering in hoogwaardige technische faciliteiten voor de RegMed XB-projecten geeft goede kansen om dit soort toekomstige behandelingen sneller naar de praktijk te brengen.’

Samenwerking in 'pilotfabriek'

Op dit moment is het ontwikkelen van regeneratieve technologieën nog erg arbeidsintensief en niet geautomatiseerd, en het productieproces moet voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Daar gaat verandering in komen. Onderzoekers en start-ups gaan dankzij deze nieuwe investering gebruikmaken van nieuwe faciliteiten in de regio’s Eindhoven, Leiden, Maastricht, Utrecht. Deze faciliteiten in de regio’s vormen samen de 'pilotfabriek'. Met de pilotfabriek is het mogelijk om biomaterialen, stamcellen, microweefsels en macroweefsels op grotere schaal te maken. In elke regio gaat er met verschillende materialen gewerkt worden.

Marianne van der Steen (Director New Business Development RegMed XB): ’Wij zijn enorm blij met deze investering. Hiermee kunnen we een infrastructuur opbouwen voor de ontwikkeling van regeneratieve therapieën waarmee patiënten in de toekomst echt geholpen kunnen worden.’

Impuls voor opkomende industrie

De miljoeneninvestering draagt niet alleen bij aan de gezondheidszorg. Het vergroot ook de innovatiekracht van Nederland en het zorgt voor een belangrijke impuls in de opkomende industrie: regeneratieve geneeskunde. Nederland is nu al één van de voorlopers in deze industrie. ‘We bouwen zo aan een nieuwe industrie waar we koploper kunnen worden in de wereld. We worden een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven uit het buitenland, kunnen start-ups en scale-ups gaan bouwen en we vergroten onze concurrentiekracht. En het levert banen op’, zegt Van der Steen.

Voor meer info: website van RegMed XB

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Foto: joker1991 / Shutterstock.com