18 NOV. 2021
Vier winnaars van Het Beste Diabetesidee 2021

De winnaars van Het Beste Diabetesidee 2021 zijn bekend. Iedereen met een goed idee of praktische oplossing voor mensen met diabetes kon zich aanmelden. De jury heeft vier winnaars aangewezen die hun ideeën met steun van het Diabetes Fonds gaan uitvoeren.

De winnende ideeën op een rij: Hoe kies je de hulpmiddelen die bij jou passen en je bloedsuikerwaarde onder controle houden? Jongeren die het leven met diabetes ervaren in een escaperoom. Koolhydraten leren tellen via een animatievideo. En hoe kunnen zorgverleners helpen bij do-it-yourself closed loop?  Bekijk de beste ideeën van 2021.

'DiaTechExpect' kaart

Wie diabetes heeft, gaat op zoek naar hulpmiddelen die helpen om de bloedsuiker binnen de gezonde waarden te houden. Daarbij is keuze uit diverse insulinepompen, sensoren of closed loop systemen. Maar welk hulpmiddel past het best bij iemands leven? Met de 'DiaTechExpect' kaart stel je de juiste vragen om een goede keuze te maken.

Serious Escaperoom: 'Hyper Control'

Veel jongeren hebben tijdens hun puberteit moeite met diabetes en ervaren niet de juiste steun uit hun omgeving. In de online escaperoom 'Hyper Control' ervaren jongeren hoe het is om diabetes te hebben. Zo wordt de diabetes van een klasgenoot bespreekbaar in de groep.

Koolhydraten: kijken als het kan, rekenen als het moet

Koolhydraten tellen is voor sommige mensen met diabetes lastig. En helemaal als de informatie alleen beschikbaar is in het Nederlands. Daarom komt er een videoserie in meerdere talen met duidelijke informatie over hoe je koolhydraten telt. Ter aanvulling kan een diëtist afbeeldingen van koolhydraatrijke en koolhydraatarme producten gebruiken om de boodschap goed over te brengen.

Let’s 'Do It Yourself' (DIY) Together!

Steeds meer mensen met diabetes bouwen zélf een systeem om hun insulinepomp en sensor aan elkaar te koppelen. Dit heet 'DIY closed loop'. Daarbij zorgt de pomp deels automatisch dat de bloedsuiker onder controle blijft. Via een training leren zorgprofessionals hoe DIY closed loop werkt. Zo kunnen ze erop toezien dat mensen met diabetes het systeem op een veilige manier gebruiken.

Eerdere goede ideeën

Bekijk de eerdere Beste Diabetesideeën