18 NOV. 2019

Maar liefst 77% van alle toegevoegde suikers consumeren we thuis. Niet onderweg of in een restaurant, maar op de bank en aan de eettafel. Daarom gaat het Diabetes Fonds vanaf vandaag een week lang de strijd aan tegen de zogeheten ‘Thuissuikers’.

23.000 mensen kiezen voor ‘ontsuikering’

Ruim 23.000 mensen hebben zich aangemeld voor de Thuissuiker-campagne. Zij profiteren deze week onder andere van een gratis online magazine met gezonde recepten en handige tips om de keuken en koelkast te ‘ontsuikeren’. Daarnaast ontvangen de deelnemers tot 25 november via e-mail inspiratie voor gezonde gerechten en kunnen ze via social media live vragen stellen aan diëtist Kim.

30% te veel suiker

Hoe belangrijk het is dat consumenten hulp krijgen bij het beperken van hun suikerinname, blijkt wel uit de meest recente cijfers. Een Nederlandse volwassene krijgt dagelijks ruim 30% te veel suiker binnen. Mede hierdoor heeft inmiddels de helft van de volwassenen in Nederland overgewicht. Meer dan 1 miljoen mensen hebben diabetes type 2.

2 liter frisdrank per week

Ondanks deze aantallen is de gezonde keuze nog steeds niet makkelijk. Terwijl gezonde producten als groente, fruit en vis de afgelopen 10 jaar gemiddeld 22% in prijs zijn gestegen, zien we de ongezonde, suikerrijke dranken continu terug in de reclamefolders en kortingsschappen.

Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds: ‘Nederlandse volwassenen drinken iedere week bijna 2 liter frisdrank, terwijl onderzoek aantoont dat het drinken van suikerrijke dranken de kans op overgewicht en diabetes type 2 aanzienlijk vergroot.’

Petitie voor gezonde keuze

Voor het Diabetes Fonds is het onaanvaardbaar dat supermarkten blijven stunten met lage prijzen op suikerrijke dranken, terwijl gezonde voeding steeds duurder wordt. Daarom is in de aanloop naar de Thuissuiker-campagne een online petitie opgezet: tegen kortingsacties op suikerrijke dranken en voor betaalbare, gezonde producten. Inmiddels hebben ruim 15.000 mensen de petitie getekend. De petitie wordt op 10 december dit jaar aangeboden aan de leden van de Tweede Kamer.