8 APR 2020
Het nieuwe corona­virus en diabetes: 6 vragen en antwoor­den

Ook in Nederland zijn mensen besmet met het nieuwe coronavirus COVID-19. Wat betekent dit voor mensen met diabetes? Internist-endocrinoloog Hanno Pijl (LUMC) beantwoordt zes vragen voor het Diabetes Fonds.

Nu er ook in ons land besmettingen met het coronavirus zijn, komen er veel vragen binnen bij het Diabetes Fonds. We legden ze voor aan prof. dr. Hanno Pijl van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

1. Lopen mensen met diabetes meer risico op of bij besmetting met het coronavirus?

Mensen met diabetes lopen dezelfde kans op besmetting met het coronavirus als mensen zonder diabetes. Daar zit dus geen verschil in. Wel is het zo dat je met diabetes kwetsbaarder bent voor de klachten door het virus, net als bij besmetting met de griep.

Over het algemeen geldt ook: hoe ouder je bent, hoe groter de kans is op flink ziek worden of overlijden door het virus. Het lijkt er overigens op dat kinderen bijna nooit klachten krijgen door het virus, meldt het RIVM.

2. Hoe kun je als diabetespatiënt het coronavirus krijgen?

Op dezelfde manier als iemand zonder diabetes, dus na contact met iemand die al ziek is door het coronavirus. De route van besmetting en maatregelen daartegen zijn gelijk aan die voor mensen zonder diabetes. Daarover vind je informatie op de website van het RIVM.

3. Als iemand met diabetes het virus krijgt, wat zijn dan de gevolgen?

De klachten door het coronavirus zijn voor mensen met diabetes hetzelfde als voor mensen zonder diabetes. Kwetsbare mensen lopen mogelijk wel meer risico op ernstiger gevolgen.

Dat gaat dan vooral om mensen met een moeizame glucoseregulatie, of mensen die al een verzwakte gezondheid hebben door bestaande diabetescomplicaties, zoals hartziekten. Ook een hogere leeftijd maakt je kwetsbaarder voor de gevolgen van het virus.

4. Wat kun je als diabetespatiënt doen om besmetting te voorkomen?

Voor iedereen, met of zonder diabetes, gelden dezelfde voorzorgsmaatregelen als bij andere virussen, zie voor adviezen de website van het RIVM. Blijf zo veel mogelijk thuis en vermijd niet noodzakelijke contacten met andere mensen. Was je handen regelmatig.

Daarnaast is het verstandig om te proberen je bloedglucose zo goed mogelijk te regelen om de kwetsbaarheid zo beperkt mogelijk te houden. Daarbij helpt het om genoeg te bewegen en gezond te eten, zo veel mogelijk stress te beperken en regelmatig en genoeg te slapen.

5. Met welke klachten moet je met diabetes de huisarts bellen?

Als je verkouden bent of longklachten hebt maar je temperatuur blijft onder de 38 graden, heb je waarschijnlijk een gewoon verkoudheidsvirus of eventueel gewone griep. De kans dat je het coronavirus COVID-19 hebt, is klein. Maar blijf thuis om de kans op besmetting van andere mensen zo klein mogelijk te houden. Het RIVM geeft momenteel het volgende advies om de huisarts te bellen: als je koorts hebt (meer dan 38 graden) met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid).

6. Mijn bloedglucose is niet goed ingeregeld op het moment. Loop ik dan meer risico en hoeveel zorgen moet ik me maken?

Er zijn aanwijzingen dat hoge bloedglucoseconcentraties de werking van het afweersysteem belemmeren. Dat is één van de redenen voor de verhoogde gevoeligheid voor infecties van mensen met diabetes.

Het is daarom altijd goed om de bloedglucose zo goed mogelijk te regelen, maar er is geen reden om veel zorgen te hebben. Het is zeker niet zo dat het afweersysteem helemaal niet meer werkt, en de meeste mensen met diabetes zullen dus gewoon 'restloos' herstellen van een infectie.

Bekijk ook diabetestype1.nl 

Wat is momenteel bekend over het nieuwe coronavirus en diabetes type 1? Loop je met diabetes type 1 meer risico? Veel weten we nog niet over dit nieuwe virus, maar we houden je op diabetestype1.nl zo veel mogelijk op de hoogte.

Laatste update van dit artikel: 8 april 2020

Foto: Shutterstock: Image Point Fr