4 AUG. 2020
Het nieuwe corona­virus en diabetes: 6 vragen en antwoor­den

COVID-19 is de ziekte dat wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. Wat betekent dit voor mensen met diabetes? Internist-endocrinoloog Hanno Pijl (LUMC) beantwoordt zes vragen voor het Diabetes Fonds.

Er komen veel vragen binnen bij het Diabetes Fonds over COVID-19. We legden ze voor aan prof. dr. Hanno Pijl van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

1. Lopen mensen met diabetes meer risico bij corona?

Mensen met diabetes lopen dezelfde kans op besmetting met het coronavirus als mensen zonder diabetes. Daar zit dus geen verschil in. Wel is het zo dat sommige mensen met diabetes meer kans hebben op ernstige klachten door het virus, net als bij besmetting met de griep. Hierbij gaat het alleen om mensen met diabetes met een moeizame bloedsuikerregulatie, of die al een verzwakte gezondheid hebben door complicaties.

Over het algemeen geldt ook: hoe ouder je bent, hoe groter de kans is op ernstige gevolgen door COVID-19.

2. Hoe kun je als diabetespatiënt het coronavirus krijgen?

Op dezelfde manier als iemand zonder diabetes. Dus na contact met iemand die is besmet met het coronavirus. De route van besmetting is gelijk aan die voor mensen zonder diabetes. Als je in de risicogroep valt dan is het goed om extra voorzichtig te zijn. Meer informatie over de maatregelen vind je op de website van het RIVM.

3. Als iemand met diabetes het virus krijgt, wat zijn dan de gevolgen?

De klachten door het coronavirus zijn voor mensen met diabetes hetzelfde als voor mensen zonder diabetes. Kwetsbare mensen lopen mogelijk wel meer risico op ernstige gevolgen.

Belangrijk om te weten is dat niet alle mensen met diabetes behoren tot de risicogroep. Alleen mensen met diabetes met een moeizame bloedsuikerregulatie of die al een verzwakte gezondheid hebben door complicaties behoren tot de risicogroep. Ook een hogere leeftijd en het hebben van andere ziekten en ernstig overgewicht maakt je kwetsbaarder voor de gevolgen van het virus.

Wanneer iemand met diabetes goed is ingesteld en geen complicaties heeft dan heeft die persoon door zijn/haar diabetes geen hogere kans op ernstige klachten bij corona.

4. Wat kun je als diabetespatiënt doen om besmetting te voorkomen?

Voor iedereen, met of zonder diabetes, gelden dezelfde voorzorgsmaatregelen. Zie voor adviezen de website van het RIVM. Vermijd drukte en hou altijd minstens anderhalve meter afstand van andere mensen. Was je handen regelmatig en laat je testen bij klachten. Wanneer je in de risicogroep valt dan is het goed om extra voorzichtig te zijn. Aanvullende adviezen voor mensen in de risicogroep zijn te lezen op de website van het RIVM.

Daarnaast is het verstandig om te proberen je bloedsuiker zo goed mogelijk te regelen. Daarbij helpt het om genoeg te bewegen en gezond te eten, zo veel mogelijk stress te beperken en regelmatig en genoeg te slapen. Ook is het goed om te stoppen met roken of in ieder geval minder te roken.

5. Met welke klachten moet je de huisarts bellen?

Het RIVM geeft momenteel het volgende advies om de huisarts te bellen: als je koorts hebt (meer dan 38 graden) en je hoest of moeilijk ademt. Ook adviseert het RIVM om de huisarts te bellen wanneer je ouder bent dan 70 jaar, chronisch ziek bent of minder weerstand hebt in combinatie met koorts. Het is belangrijk om niet naar de huisarts toe te gaan maar om te bellen.

6. Mijn bloedsuiker is niet goed ingeregeld op het moment. Loop ik dan meer risico en hoeveel zorgen moet ik me maken?

Er zijn aanwijzingen dat hoge bloedglucoseconcentraties de werking van het afweersysteem belemmeren. Dat is één van de redenen voor de verhoogde gevoeligheid voor sommige infecties van mensen met diabetes.

Het is daarom altijd goed om je bloedsuiker zo goed mogelijk te regelen, maar er is geen reden om veel zorgen te hebben. Het is zeker niet zo dat het afweersysteem helemaal niet meer werkt. De meeste mensen met diabetes zullen dus gewoon herstellen van corona.

Bekijk ook diabetestype1.nl 

Wat is momenteel bekend over corona en diabetes type 1? Loop je met diabetes type 1 meer risico? We weten nog steeds niet veel over het nieuwe coronavirus, maar we houden je op diabetestype1.nl zo veel mogelijk op de hoogte. Op deze webpagina is een kort verslag te lezen van het laatste webinar van Diabetes UNITED over de risico’s van COVID-19 voor mensen met diabetes type 1.

Laatste update van dit artikel: 4 augustus 2020

Vind je betrouwbare informatie over Corona en diabetes belangrijk?

De informatie op deze website is alleen mogelijk dankzij giften aan het Diabetes Fonds. Help met een gift!

10 7,50 5

De informatie op deze website is alleen mogelijk dankzij giften aan het Diabetes Fonds. Help met een gift!

10 7,50 5

Vind je betrouwbare informatie over Corona en diabetes belangrijk?

De informatie op deze website is alleen mogelijk dankzij giften aan het Diabetes Fonds. Help met een gift!

10 7,50 5

De informatie op deze website is alleen mogelijk dankzij giften aan het Diabetes Fonds. Help met een gift!

10 7,50 5

Foto: Shutterstock: Image Point Fr