7 JUL. 2022
Onderzoekers praten met publiek

Tijdens een publieks­bijeenkomst in het Philipsstadion sprak Rens Vandeberg van het Diabetes Fonds met prof. dr. Eelco de Koning en dr. Aart van Apeldoorn. Samen met het publiek gingen ze in gesprek over hun onderzoek: nieuwe bètacellen die insuline maken.

Diabetescellen die worden ingepakt

Na 100 jaar is insuline nog steeds de enige oplossing. We willen toewerken naar een echte oplossing: de kapotte cellen vervangen. Hiervoor zijn cellen nodig. En een manier om de cellen in het lichaam te brengen.

Er zijn veel stappen nodig om deze cellen te ontwikkelen en te gebruiken. Zo worden de cellen in een implantaat gestopt. De cellen worden dus ‘ingepakt’. Hoe doe je dat? En hoe breng je het implantaat daarna in het lichaam?

Waarom een implantaat?

Het blijkt dat de cellen beter gaan werken als je ze in een implantaat stopt. In het implantaat kunnen ook bloedvaten groeien. En er komt zuurstof binnen. De cellen kunnen daardoor beter samenwerken met elkaar.

Maar de belangrijkste reden om een implantaat te gebruiken, is veiligheid. Door een implantaat te gebruiken, kunnen de cellen teruggehaald worden als dat nodig is. Zo wordt voorkomen dat er iets misgaat.

Volgend jaar eerste testen op mensen

De onderzoekers gaan testen wat er gebeurt als zo’n implantaat in het lichaam van mensen wordt ingebracht. Is het veilig? Wordt het geaccepteerd door het lichaam? Hier worden nog wel donorcellen voor gebruikt, in plaats van cellen uit stamcellen.

Voor wie wordt dit beschikbaar in de toekomst?
Bij nieuwe medicatie wordt altijd gekeken naar de risico’s die het op mensen kan hebben. Op basis daarvan worden patiënten gekozen. Het zou goed kunnen dat het eerst wordt ingezet bij mensen op de wachtlijst voor een eilandjestransplantatie. Vanwege medicatie die daarbij gebruikt wordt om afstoting te remmen. Onderzoeken in een vroege fase worden gedaan bij mensen die het meeste problemen hebben bij hun diabetes.

De onderzoekers namen een vragenlijst af bij ruim 800 mensen met diabetes. Daaruit blijkt dat 86% het implantaat wil krijgen, door mee te doen aan klinische testen of direct daarna.

Over RegMed XB

RegMed XB wil nieuwe insulineproducerende bètacellen uit stamcellen voor mensen met diabetes type 1. Het is een samenwerking tussen gezondheidsorganisaties zoals het Diabetes Fonds en universiteiten, bedrijven en provincies. Zo worden de krachten gebundeld en komen resultaten zo snel mogelijk beschikbaar voor patiënten.

RegMed XB wordt mede-gefinancierd door het Diabetes Fonds. Omdat het Diabetes Fonds de grootste private financier is van diabetesonderzoek in Nederland, kan het gebruikmaken van een gunstige financiële regeling met de overheid.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.