25 APR. 2017

Twee recente onderzoeken van de Boston University vinden een verband tussen het drinken van suikerrijke en light dranken met schade aan de hersenen.

Dat suiker een effect heeft op de hersenen was al eerder bekend. Suiker activeert het beloningscentrum in de hersenen, waardoor je er steeds meer van wilt. Recent hebben onderzoekers uit Boston ook een verband gevonden tussen het drinken van suikerrijke dranken en snellere veroudering van de hersenen.

Suikerrijke dranken

De onderzoekers hebben bij 4276 mensen het effect van suikerrijke dranken op de hersenen onderzocht. Zij vonden een verband tussen het drinken van suikerrijke dranken en het hebben van een kleiner hersenvolume en een slechter geheugen. De onderzoekers zagen een versnelde veroudering van de hersenen al bij het drinken van één suikerrijke drank per dag.

Light-dranken

De onderzoekers hebben ook negatieve gevolgen gevonden van het drinken van light-frisdrank. Uit onderzoek onder ruim 3000 mensen blijkt dat het dagelijks drinken van light-frisdrank een grotere kans geeft op het krijgen van een beroerte en het ontwikkelen van dementie. Dit vergeleken met het niet dagelijks drinken van light-frisdrank.

Meer onderzoek nodig

De onderzoekers constateerden dat er een verband is tussen het drinken van (light-)frisdrank en het ontstaan van geheugenverlies, dementie en een beroerte. De exacte oorzaken en gevolgen komen niet concreet in het onderzoek naar voren. Er is meer onderzoek nodig om te bepalen hoe deze dranken de hersenen beschadigen. De schade kan ook deels veroorzaakt worden door aandoeningen, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Vooralsnog geven de onderzoekers het advies om "ouderwets water te drinken en daar aan gewend te raken.”