28 JUN. 2017

De laatste jaren is kokosolie erg populair, omdat het een goede vervanger voor olijfolie zou zijn. Maar onderzoek van de Amerikaanse Hartstichting bevestigt nu nogmaals dat die bewering onterecht is.

Kokosolie bevat veel verzadigd vet en daarvan is bewezen dat dit niet goed is voor de gezondheid. Uit dit onderzoek komt naar voren dat kokosolie voor de helft uit laurinezuur bestaat. Dit zorgt voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekte door een stijging van het ‘slechte’ cholesterol. 

Dit onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Circulation van de Amerikaanse Hartstichting.

Vetsamenstelling

Dat de samenstelling van kokosolie niet goed is voor de gezondheid was al langer bekend. Kokosolie bestaat voor 85% uit verzadigde vetten en is daarmee de meest ‘verzadigde’ van alle vet- en oliesoorten volgens het Voedingscentrum. Ter vergelijking: olijfolie bevat maar 14% verzadigd vet. In tegenstelling tot andere oliën en vetten bevat kokosolie ook nog eens nauwelijks vitamine E en K.

Advies

Uit het Amerikaanse onderzoek kwam naar voren dat het cholesterol bij kokosolie sneller stijgt dan bij olijfolie. Het gebruik van kokosolie wordt door de onderzoekers daarom afgeraden. Het Voedingscentrum geeft als advies om alle kokosproducten alleen bij uitzondering te eten.

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!