3 JUL. 2014

Ook darmcellen maken insuline. Tenminste, als je een gen in die cellen uitschakelt zoals Amerikaanse onderzoekers deden. Ze hopen dat dit in de toekomst helpt bij de behandeling van diabetes type 1.

Bij diabetes type 1 zijn de cellen die insuline maken grotendeels vernield door de eigen afweer. Onderzoekers van de Columbia Universiteit in New York proberen daarom op allerlei andere manieren nieuwe cellen te maken.

Cellen veranderen

Zij wilden weten of darmcellen ook insuline kunnen maken. De onderzoekers ‘leerden’ darmcellen om insuline te maken door één gen uit te schakelen, namelijk: FOXO1. Ze hebben hiervoor eerst een klein weefselmodel van de menselijke darm nagemaakt van enkele millimeters groot met pluripotente stamcellen. Dit zijn cellen die nog in bijna alle andere lichaamscellen kunnen veranderen. Met behulp van een speciale techniek hebben de onderzoekers vervolgens het FOXO1 gen uitgezet in de darmcellen.

Productie insuline

Na 7 dagen begonnen sommige van deze omgevormde darmcellen insuline aan te maken. Nog belangrijker is dat ze dit alleen deden in reactie op een hoge bloedsuiker. Ook in uiterlijk leken de aangepaste darmcellen op ‘echte’ insulineproducerende cellen. Ze scheiden bijvoorbeeld ook C-peptide uit, een stof die vrijkomt bij de aanmaak van insuline.

Oplossing voor diabetes type 1?

De aangepaste darmcellen zouden een mooie vervanging zijn voor de kapotte insulineproducerende cellen van mensen met diabetes. De uitdaging is nu om het gen FOXO1 uit te schakelen in de darmcellen van mensen. Hiervoor is meer onderzoek nodig.

 

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.