12 OKT 2017

Hoge linolzuurwaardes in het bloed zorgen voor een lager risico op diabetes type 2. Dit blijkt uit Australisch onderzoek gepubliceerd in de Lancet Diabetes en Endocrinology.

De onderzoekers uit Sidney bekeken twintig onderzoeken met gegevens van bijna 40.000 volwassenen uit tien landen. Zij hadden bij aanvang van het onderzoek nog geen diabetes type 2. Aan het eind van het onderzoek hadden 4370 deelnemers diabetes type 2 gekregen. Onderzocht werd of dit in verband stond met het gehalte aan linolzuur en arachidonzuur in hun bloed. Dit zijn twee omega 6-vetzuren.

Linolzuur

Uit het onderzoek kwam naar voren dat mensen met hoge waardes aan linolzuur in hun bloed 35% minder kans hadden om diabetes type 2 te krijgen. Arachidonzuur had geen positief of negatief effect.

Waar zit linolzuur in?

Linolzuur is een omega 6-vetzuur, een onverzadigd vetzuur. Het zit in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie, en ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten. Linolzuur is een essentieel vetzuur. Dit betekent dat het lichaam linolzuur nodig heeft maar niet zelf kan maken. Je moet het met je voeding binnen krijgen.

Hart -en vaakziekten

Uit eerder onderzoek is bekend dat omega-6 vetzuren het risico op hart-en vaatziekten verkleinen. Uit dit onderzoek komt naar voren dat met name linolzuur ook een beschermend effect heeft op het ontstaan van diabetes type 2.

Dit onderzoek is gepubliceerd in de Lancet Diabetes en Endocrinology en deels gefinanceerd door Unilever. 

Wijzer over suiker

Heldere adviezen over koolhydraten, suiker, zoetstoffen, vetten, eiwitten en zout.