30 NOV. 2022

Het medicijn teplizumab kan het begin van diabetes type 1 tot zo’n 2 jaar vertragen. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) keurde het medicijn goed. Dat betekent dat de voordelen groter zijn dan de risico’s volgens het FDA.

Teplizumab is het eerste goedgekeurde medicijn dat de auto-immuunreactie tegenhoudt die tot diabetes type 1 leidt. Het kan de lasten van de ziekte maanden tot jaren uitstellen.

Hoe werkt het medicijn?

Teplizumab vertraagt de ontwikkeling naar stadium 3 van diabetes type 1 met maanden tot jaren. In stadium 2 zijn er signalen van een auto-immuunaanval en verlies van insulineproducerende cellen, waardoor de bloedglucose ongewoon wordt. In stadium 3 krijgen mensen met diabetes type 1 pas echt klachten.

Het medicijn hecht zich aan cellen van het immuunsysteem en kan de immuuncellen stoppen die insulineproducerende cellen aanvallen. Tegelijkertijd wordt het aantal cellen dat de immuunreactie helpt verminderen verhoogd. Teplizumab wordt 14 dagen lang een keer per dag via een injectie toegediend.

Risico’s

Er zijn risico’s op bijwerkingen bij het gebruiken van teplizumab. De meest voorkomende bijwerkingen zijn huiduitslag, hoofdpijn, overgevoeligheid en verlaagde niveaus van bepaalde witte bloedcellen. En er is een risico op ernstige infecties.

Wanneer in Nederland?

In Amerika is teplizumab nu goedgekeurd. Het is nog niet bekend wanneer het medicijn in Nederland beschikbaar wordt.

Andere onderzoeken naar het immuunsysteem

Het Diabetes Fonds ondersteunt onderzoeken naar de rol van het immuunsysteem bij het ontstaan van diabetes type 1. Hierin worden stappen gezet naar een behandeling om de afweerreactie te stoppen. Zo kan de afhankelijkheid van insulinegebruik worden voorkomen. Als de diagnose al is gesteld, kan de relatief milde honeymoonfase worden verlengd.