28 MRT. 2012

Het medicijn Trajenta, stofnaam linagliptine, wordt vanaf 1 april vergoed voor mensen met diabetes type 2. Dat maakten de fabrikanten Boehringer Ingelheim en Eli Lilly Nederland deze week bekend.

Trajenta, linagliptine, hoort bij een nieuwe soort medicijnen die pas een paar jaar bestaan: de zogeheten DPP-4-remmers. Ze werken via de hormonen die darmen aanmaken in reactie op eten. Die hormonen geven na het eten een seintje aan de alvleesklier dat er meer insuline moet komen om de bloedsuiker te verlagen. Tegelijkertijd maakt de lever minder bloedsuiker aan.

Het nieuwe middel is een dagelijkse pil, op doktersrecept verkrijgbaar. Normaal gesproken gebeurt dat alleen in combinatie met het medicijn metformine. Maar een arts kan het middel ook voorschrijven aan mensen die geen metformine verdragen of niet mogen gebruiken vanwege nierproblemen. Want linagliptine heeft geen invloed op de nieren.

Vanaf 1 april 2012 vergoeden verzekeraars Trajenta voor volwassenen met diabetes type 2. Voor het medicijn Trajenta geldt dat het uitsluitend vergoed wordt voor een verzekerde met diabetes type 2 die niet behandeld kan worden met de combinatie van metformine en een sulfonylureumderivaat, geen insuline gebruikt en dit middel gebruikt als monotherapie of als een aanvullende behandeling in combinatie met metformine en/of een sulfonylureumderivaat. Houd ook rekening met het wettelijke eigen risico.

Check voor de zekerheid op medicijnkosten.nl of u in aanmerking komt voor vergoeding.

Lees meer over medicijnen bij diabetes

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.