29 JAN. 2015

Mensen met diabetes type 2 hebben meer kans op borstkanker, darmkanker, galwegkanker en baarmoederkanker. En juist minder kans op prostaatkanker. Maar over de andere soorten kanker is nog geen duidelijkheid. Dat blijkt uit een groot onderzoek.

Het was al bekend dat mensen met diabetes vaker kanker krijgen. Dat vervelende nieuws heeft geleid tot heel veel onderzoeken naar diabetes en verschillende soorten kanker. Al dat bewijs is nu verzameld en samen bekeken voor diabetes type 2.

Minder vaak prostaatkanker

Mensen met diabetes type 2 krijgen inderdaad wat vaker borstkanker, darmkanker, galwegkanker en baarmoederkanker. Maar ze krijgen juist minder vaak prostaatkanker. Over de andere typen kanker is nog geen duidelijkheid. Het kan zijn dat er een verhoogde kans is, maar we weten het nog niet zeker. Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad British Medical Journal.

Preventie

Het is nog steeds niet duidelijk hoe het kan dat diabetes en kanker vaker samen voorkomen. Aandacht voor een gezonde leefstijl en een gezond gewicht kan het risico op kanker én diabetes verkleinen. 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.