2 APR. 2013

Vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, lopen daarna aanzienlijk meer risico om diabetes type 2 te krijgen. Dat bevestigt nieuw grootschalig onderzoek.

In Zuid-Korea zijn 843 vrouwen gevolgd die tussen 1996 en 2003 een of meer keer zwangerschapsdiabetes hadden. Van deze groep kregen 105 vrouwen (12,5%) binnen twee maanden na de bevalling diabetes type 2.

Bij andere vrouwen uit de groep ging het langzamer, maar in de tien jaar daarop bleef het aantal vrouwen met diabetes type 2 stijgen met 6.8% per jaar. De onderzoekers denken dat het afhangt van erfelijke aanleg hoe snel vrouwen diabetes type 2 kregen. In totaal kreeg de helft van het aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes binnen acht jaar na de bevalling diabetes type 2. Daarom is het belangrijk dat vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad hun bloedsuiker regelmatig laten testen.

Deze studie bevestigt de resultaten uit ander onderzoek, ook in Europa en de Verenigde Staten. Daaruit bleek bovendien dat bewegen, gezond eten en op je gewicht letten de kans verkleint dat een vrouw alsnog diabetes type 2 krijgt.
De resultaten zijn in maart gepubliceerd in de Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

> Meer over zwangerschapsdiabetes 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.