23 JAN. 2014

Van nachtdiensten en jetlags kun je je aardig beroerd voelen. Ook vergroten ze je risico op diabetes type 2. Het achterliggende proces is verontrustend: overdag slapen verstoort het ritme van een derde van onze genen, volgens een Britse studie.

Mensen met wisselende nachtdiensten hebben meer kans op gezondheidsproblemen, zoals diabetes type 2, overgewicht en hoge bloeddruk. Dat is al een tijd bekend. Brits onderzoek verklaart dat nu nader. Vooral opgeschoven slaap schopt de activiteit van onze genen flink in de war, meer nog zelfs dan slaaptekort.

Dag overhoop

Jonge gezonde vrijwilligers verbleven drie dagen in een ietwat donker laboratorium. Onderzoekers maakten hen op de gekste momenten wakker en verstoorden met lampen hun lichaamsklok. Daardoor sliepen de deelnemers ook overdag. Uit hun bloed bleek daarna dat slechts twee derde van de genen nog volgens de normale biologische klok actief was.

Slecht voelen

Genen sturen aan welke eiwitten je aanmaakt. Deze eiwitten bepalen vrijwel elk proces in het lichaam. Verstoring van het ritme van deze processen kan verklaren waarom je je na een nachtdienst of tijdens een jetlag zo slecht kan voelen, met bijvoorbeeld misselijkheid, maagklachten en benauwdheid. De exacte verbanden met ziektes staan nog niet vast, maar verstoorde genen… dat kan niet gezond zijn!
Ook je bloedsuiker kan slecht tegen verstoorde slaap.

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.