4 JUL. 2019
Francoise Carlotti onderzoekt cellen bij diabetes type 1

Onder leiding van dr. Françoise Carlotti start in het LUMC een groot onderzoek naar diabetes type 1. Dit onderzoek bekijkt een belangrijk stukje van de puzzel om diabetes type 1 te genezen in de toekomst. Het Diabetes Fonds financiert dit onderzoek samen met stichting DON.

Bij diabetes type 1 worden de bètacellen die insuline aanmaken in de alvleesklier aangevallen en opgeruimd door het afweersysteem. Er zijn aanwijzingen dat bètacellen van identiteit kunnen veranderen om te ontsnappen aan het afweersysteem.

Verstoppen de cellen zich?

Dr. Carlotti en haar team willen weten of bètacellen inderdaad van identiteit veranderen om te overleven. Dit zou betekenen dat er nog wel bètacellen zitten in de alvleesklier van mensen met diabetes type 1, maar dat ze zo veranderd zijn dat ze onherkenbaar zijn en geen insuline meer maken.

De onderzoekers kijken ook naar andere cellen in de alvleesklier die bij diabetes type 1 niet meer goed werken, de alfacellen. Net als de bètacellen zijn alfacellen erg belangrijk voor het houden van gezonde bloedsuikerwaarden, doordat zij glucagon produceren.

Belangrijk puzzelstukje

Door het onderzoeken van de bèta- en alfacellen, hoopt het team manieren te vinden om de identiteitsveranderingen tegen te gaan of zelfs om te draaien. Het onderzoek van Carlotti vormt een noodzakelijk puzzelstukje van de weg naar de genezing van diabetes type 1. Door het herstellen van de aanmaak van insuline door de alvleesklier kan mogelijk het spuiten van insuline overbodig worden.

Het 5-jarige onderzoek wordt mogelijk gemaakt door een gezamenlijk bedrag van 1 miljoen euro van stichting Diabetes Onderzoek Nederland (DON) en het Diabetes Fonds.

Foto: DON