30 AUG. 2013

Bij de bestrijding van pijn bij diabetes blijkt een nieuwe behandeling heel effectief. Het gaat om ruggenmergstimulatie, waarbij een elektrode tegen het ruggenmerg wordt geplaatst die pulsen afgeeft aan de zenuwbanen. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Cecile de Vos van de Universiteit Twente.

Ongeveer een op de vijf mensen met diabetes krijgt te maken met neuropathie, oftewel zeer pijnlijke zenuwen. Mensen met diabetes kunnen een brandende of stekende pijn hebben in voeten, onderbenen en soms ook de handen. Deze pijn is lastig te behandelen met pijnstillers.

Bij ruggenmergstimulatie daalde de intensiteit van de pijn van 8 naar 2, op een schaal van 1 tot 10. De Vos deed het onderzoek onder 60 patiënten die alle andere vormen van pijnstilling al zonder succes hadden geprobeerd.

De pulsen die de stimulator afgeeft, zorgen ervoor dat de pijnsignalen die bijvoorbeeld vanuit de voeten worden afgegeven, niet of veel minder worden gevoeld. De methode wordt al toegepast bij patiënten met pijn na een rugoperatie, maar nog niet bij mensen met diabetes.

Het Diabetes Fonds financiert ook onderzoek naar zenuwpijn bij mensen met diabetes. Dit kunnen we mogelijk maken dankzij onze donateurs en vrijwilligers. Lees meer over hoe u wetenschappelijk onderzoek naar diabetes kunt steunen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.