4 AUG. 2015

Ontbijten is belangrijk: het voorkomt pieken in de bloedsuiker bij mensen met diabetes type 2. Dat laten twee studies zien. Stevig ontbijten is zelfs het beste.

De dag beginnen met een ontbijt houdt de bloedsuiker stabiel. Dat is al sinds de jaren zeventig bekend uit onderzoek bij mensen zonder diabetes. Nu laten twee nieuwe onderzoeken zien dat ontbijten zeker voor mensen met diabetes type 2 belangrijk is.

Ontbijten maakt verschil

Niet ontbijten leidde tot een 40% hogere bloedsuiker na de lunch en een 25% hogere bloedsuiker na het diner. De hoeveelheid insuline in het bloed was juist lager. Het lichaam reageerde een half uur later op de hoge bloedsuiker na de maaltijd. De cellen die insuline maken, waren ‘vergeten’ wat ze moesten doen, denken de onderzoekers. Het ontbijt overslaan heeft dus de hele dag gevolgen voor de bloedsuiker.

Grote of kleine maaltijd

Ontbijten is dus goed voor mensen met diabetes, maar welk ontbijt is het beste? Dat wilden de onderzoekers ook weten. Ze vergeleken een zwaar ontbijt en een licht diner met een licht ontbijt en een zwaar diner.

Stevig ontbijt verbetert bloedsuiker

Bij het lichte ontbijt was de bloedsuiker tijdens de dag 40% hoger dan bij het zware ontbijt. De hoeveelheid insuline was 20% lager. Mensen met diabetes kunnen dus het beste veel in de ochtend en weinig in de avond eten. Het helpt vooral om 's ochtends veel koolhydraten te eten en 's avonds weinig. 

Meer onderzoek

Beide studies hebben het effect van ontbijten bij slechts een kleine groep mensen getest. Meer onderzoek naar het effect van ontbijten is nodig. Maar voor de bewering dat ontbijten gezond is, zeker voor mensen met diabetes, is weer een nieuw bewijs gevonden.