24 DEC. 2018
Piano­spelende Bas verbreekt alle records voor zusje met diabetes

De 12-jarige Bas Schipper verbrak zaterdag het record ‘alle NS-stationspiano’s bespelen binnen 1 dag’, met 18 uur en 10 minuten. Daarmee raakte hij vele harten en haalde al ruim 61.000 euro op voor onderzoek naar de genezing van diabetes, voor zijn zusje.

Hij schittert al dagen in het nieuws op de radio, tv en in de kranten: Bas wilde iets doen voor zijn zusje Laura met diabetes type 1. En wát voor iets! Hij wilde alle 16 piano’s op NS-stations bespelen binnen een dag. Op het Diabetes Fonds-actieplatform diabeatit.nl startte hij een actie om geld op te halen voor diabetesonderzoek.

Vijfhonderd euro had Bas al geweldig gevonden, maar al gauw kon hij zijn streefbedrag ophogen naar 5.000 euro omdat er zoveel enthousiasme was voor zijn plan. Nog voordat de recordpoging aanbrak liep de teller al harder dan hij had durven dromen, en op de dag zelf was voor 10.00 uur het streefbedrag al gehaald.

Om 06.00 uur start in Maastricht

Bas met burgemeester UtrechtZaterdag 22 december om 06.00 uur begon Bas in Maastricht aan een strak geplande treintocht door het land, met een boek vol muziek onder de arm. Vergezeld door vader Rogier en begeleiding vanuit de NS en het Diabetes Fonds.

Op elk station met een piano (vleugel) werd Bas opgewacht door een groep enthousiast publiek en soms ook door muzikanten die meespeelden, bijvoorbeeld op de gitaar. Iedereen had er wel over gehoord of gelezen, want zijn recordpoging deed inmiddels als een lopend vuurtje de ronde in het nieuws. In Utrecht was ook de burgemeester van de partij!

‘Fantastische en ontroerende actie’

Naast kerst-klassiekers als Santa Claus is Coming to Town speelde (en zong!) Bas zijn persoonlijke favorieten zoals NY State of Mind en Bohemian Rhapsody. Omstanders vonden het hartverwarmend en ontroerend, en meer dan 3.000 donateurs lieten reacties achter op zijn online actiepagina, zoals:

‘Bas, ik vind je een held! Super dat je dit doet en zo aandacht vraagt voor een ziekte die soms zo ongemerkt het leven van veel mensen enorm beïnvloedt … bedankt daarvoor!’ en: ‘Een hart onder de riem voor alle kinderen die leven met diabetes.’ ‘Prachtig initiatief van zo’n jong iemand.’

Zelf omroepen in trein

De geplande route verliep op rolletjes, mede door de kordate begeleiding door NS-begeleider Guus, die Bas feilloos door de drukke stationshallen loodste. Ook mocht Bas zijn actie van de conducteurs een paar keer zelf in de trein omroepen. In Zwolle stonden zijn moeder, zusje en vrienden hem op te wachten.

Zonder vertraging en onder groot applaus bereikte Bas na middernacht Groningen voor zijn laatste piano en verbrak met 18 uur en 10 minuten het eerdere record. NS stelde voor de rit ook gratis 1e-klas dagkaarten beschikbaar, en zorgde in Zwolle voor een kerstman en mooi cadeau.

Toegift in Veendam

Het station in Veendam wist niet wat het overkwam om 01.00 uur ’s nachts. Een hele menigte was daar verzameld toen Bas daar zijn reis afsloot, in zijn woonplaats. De wethouder stond klaar met een grote bos bloemen en een mooie extra cheque, waarna Bas op zijn eigen keyboard nog een laatste toegift gaf met Bridge over Troubled Water. Hij was tevreden en ook wel een beetje beduusd over de teller die richting de 60.000 euro ging: ‘Hoe dan …?’

In de afgelopen dagen sprak Bas met zo’n 50 journalisten en haalde tot nu toe al ruim 60.000 euro op voor onderzoek naar de genezing naar diabetes type 1. Het Diabetes Fonds is trots op deze kanjer, en bedankt iedereen die deze actie heeft omarmd en gesteund!