20 DEC. 2016

Soms hebben mensen al last van complicaties wanneer ze de diagnose diabetes type 2 krijgen. De oorzaak hiervan is schade aan de kleine bloedvaten. Nu blijkt dat deze schade al ontstaat in het voorstadium van diabetes.

Prediabetes is een voorfase van diabetes type 2, waarbij je lichaam al minder goed reageert op insuline. Prediabetes heeft geen duidelijke symptomen, dus je merkt er niks van. Maar ondertussen wordt er wel schade aangericht, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht.

Vroege schade

In De Maastricht Studie zagen onderzoekers bij een grote groep mensen met prediabetes schade aan de kleine bloedvaten in de huid en in het netvlies. Deze schade vergroot de kans op diabetes type 2 en complicaties zoals schade aan netvlies, nieren, hart, zenuwen en hersenen.

Groot gezondheidsprobleem

Ongeveer 25 procent van de bevolking tussen de 40 en 75 jaar heeft prediabetes. De kans is groot dat zij nu al schade oplopen aan de kleine bloedvaten. Het is dus belangrijk om prediabetes vroeg op te sporen, maar in de zorg wordt nu niet actief gezocht naar prediabetes. Daar zou, volgens de onderzoekers, verandering in moeten komen. 

Doe een eenmalige gift

Ook met een eenmalig bedrag steun je oplossingen voor diabetes en de gevolgen ervan.

Ook met een eenmalig bedrag steun je oplossingen voor diabetes en de gevolgen ervan.